понеделник, 1 юли 2013 г.

BGbasket: Преслав Неделчев от "Доростол" - най-добър реализатор при юношите

При кадетите - талант има, но се наблегна повече на физиката


Академик спечели при кадетите
27-06-2013 16:01 | Автор: Любомир Нешев
В набора има доста момчета, които заслужават внимание, от тях и треньорите им зависи как ще се развият

Преди десет дни в Самоков завърши финалното първенство за кадети, което донесе първата титла на школата на Лукойл Академик от няколко години насам. В рамките на една седмица общо 12 отбора си оспорваха титлата за момчета родени след 01.01.1997 година. Без съмнение на първенството се видяха доста добри деца, които имат талант, остава само той да бъде развит.
Шампионът Академик София може би е отборът израстнал най-много през сезона. Това разбира се се дължи освен на работата на треньорското ръководство в лицето на Георги Велчев, Иван Коцев и Димитър Саханеков, и на трансферите, които бяха направени в школата. След доста години най-сетне ръководството на Лукойл Академик взе решение да събира качествени деца от страната и преди сезона от Черно море дойдоха Стоян Кацарски и Драгомир Енчев, а зимата в тима акостираха Николай Николов от Дунав и Дамян Попов от Доростол. Това веднага превърна тима в един от фаворитите, а това бе оправдано и на финалите. Безспорно от играта на тима се видя, че има напредък, а съм сигурен, че тези момчета ще продължат да израстват. Освен работата, която вършат те с треньорите си, в Правец има всички условия за тях да станат добри баскетболисти. Дали това ще се случи предстои да видим след около 5-6 години, но талант има. Този набор на Балкан стана шампион, когато бе на възраст 14 години, а сега на 16 също бе на път да го стори. От тима има трима национали - Здравко Христов, Цанко Краев и Кристиян Кръстев, които бяха лидерите на ботевградчани и на този шампионат. Те издърпаха отбора до финала, където обаче не успя да бъде преодолян новият първенец. Явно е, че играчите на Балкан тренират здраво, а пък Христов притежава невероятни атлетически качества, което се видя в организирането на бързите атаки. Пред него стои работа за постепенна игра в нападение, но има накъде да се развива. От няколко години Краев е сред топиграчите в този набор и отново го доказа, но за да го видим в мъжете след време му предстои доста работа.
       Третият в класирането Левски бе лидер в софийското първенство през сезона, но в края отстъпи пред Академик. Тимът започна силно, а няколко играчи определено имаха развитие. "Сините" са организирани много добре и спазват сериозна тактическа дисциплина, което се видя в мачовете. Добра стрелба от разстояние показа Георги Христов, а Спас Николов се отчете с добри изяви в подкошието. Цветомир Акимов бе сред най-добрите подавачи, но може би липсваха точките на Мартин Тодоров, който имаше проблеми през сезона и в края не беше в началната форма. И тук обаче има талантливи деца, а ако те продължат да се трудят здраво този отбор може и да гони по-предно класиране. 
Вторият тим от "синята" школа е приятната изненада на първенството. Това е отбор съставен от играчи родени главно през 1998 година и без нито един 1997. Въпреки това тимът остави добри впечатления и влезе в четворката, което бе продължение на шампионския състав при 14-годишните от преди година. Тази позиция е добър атестат и за работата на Иван Гогов, който е с тези деца от ранна възраст и неизменно има предно класиране. Поне за мен тук играе най-талантливият състезател на първенството. Йордан Минчев дойде в Левски от Сливен миналото лято и веднага се вписа като основна фигура в състава. Всички в залата видяха, качествата на това момче, който обаче, за да успее трябва да промени поведението си. Безспорно талант в него има, но за да се развие той трябва да слуша треньорите и да разбере, че все още не е постигнал нищо.
      Извън четворката също останаха качествени отбори с интересни състезатели в тях. Може би най-заслужено място в нея имаше Доростол, но тимът имаше малшанс да се падне в група с Академик и Балкан. Преслав Неделчев е име, което вероятно ще чуваме все по-често, а е показателен и фактът, че той стана най-добър реализатор на първенството за юноши.
        Добри впечатления остави и Делфин Бургас, а Стефан Кесов дори постигна най-висок коефицент на турнира според класацията на BGbasket.com. Шампион 2006 също имаше проблясъци в някои от двубоите и не е случайно, че в разширения състав на националния отбор попадна Николай Русимов. Огромен успех за Видабаскет е влизането в осмицата, а там впечатление направи Калоян Петров, който е и топреализатор на шампионата. Домакинът Рилски спортист разочарова местните зрители, но класирането на тима бе нормално. Да, преди две години отборът стана трети, но сега един от основните състезатели - Мартин Минковски, се завърна след дълга контузия и не бе същият. Това важи и за Николай Стоенчев, който не тренира дълго време преди първенството, но все пак бележеше доста. Впечатление направи и Данаил Спасов, който в един от мачовете вкара повече от 40 точки. Участието на Дунав 2007, Академик Варна и Черно море Порт Варна на първенството е успех особено за Академик, който за първи път стига до финали. Борис Стоянов показва добра работа с тима и дано така да продължи и в следващите години. След напускането на Ники Николов силите на Дунав нямаше как да стигнат за нещо повече, а и Черно море без Кацарски и Енчев не е същият отбор.
         Като цяло мога да кажа, че нивото на първенството бе на добро ниво. Поне за мен в сравнение с това преди година, а дори и преди две, шампионатът при кадети си заслужаваше и се видя талант в доста състезатели. За съжаление обаче се залагаше повече на физиката отколкото на техниката, а в тази възраст по-важно е второто. Разбира се в дългосрочен план не е важно сега на кое място си завършил, а колко играчи от твоя отбор ще играят професионален баскетбол. Естествено ако се работи правилно и със страгетия резултатите идват. Сега остава да видим какво ще направи и националният отбор през лятото. За съжаление нямаше възможност тези момчета да се съберат на повече лагери и да се опознаят по-добре, за да имат по-добра сработка. Все пак, отново повтарям, потенциал в този набор има, дано той да бъде развит.

Няма коментари:

Публикуване на коментар