четвъртък, 18 юли 2013 г.

За Левски и времето дето ни обръща нас, неговите наследници

В Силистра с тържествена церемония бе почетена 176-та годишнина от рождението на Васил Левски. Тя бе пред паметника на Апостола в центъра на града, а негови организатори бяха Община Силистра и Общинският комитет „Васил Левски” с председател Цветана Цанова. Паметта и делото на Левски бяха почетени от кмета д-р Юлиян Найденов, зам.-кмета Денка Михайлова, председателя на общински съвет д-р Мария Димитрова, екипа на новия областен управител Насуф Насуф със заместничката си Джанан Феим и главния секретар Светлана Великова, общественици, десетки ученици, граждани и гости. 
"В историята на всяка нация има дати, които остават завинаги в пантеона на националната памет, озарени от ярката светлина на изключителните личности, родени, за да се посветят на велика кауза. И всяко поколение търси думите с които да ги впише в историята. Ето вече 176 години от рождението и 140 години от героичната смърт, един от тях продължава да бъде наш съвременник – Васил Иванов Кунчев. Може би, защото за всички той остана не просто герой, а АПОСТОЛ! АПОСТОЛ НА СВОБОДАТА, на най- святото за всеки човек.” каза в приветствието си пред паметника на Апостола кметът на общината д-р Юлиян Найденов.
Церемонията по честването на годишнината премина под наслов „Слово и песни за Апостола и Свободата”. В нея участие взеха изпълнителите от Детска музикална студия „До, ре, ми”, Детска вокална студия „Бяло, зелено, червено” и вокална школа „Мегатон” Десетки родолюбиви граждани поднесоха венци и цветя, в знак на признателност към живота и личността на Васил Левски.
 Д-р Юлиян Найденов: Уважаеми силистренци, приятели и съидейници,

       В историята на всяка нация има дати, които остават завинаги в пантеона на националната памет, озарени от ярката светлина на изключителните личности, родени, за да се посветят на велика кауза. И всяко поколение търси думите, с които да ги впише в историята. Ето, изминаха вече 176 години от рождението и 140 години от героичната смърт на един от тях - Васил Иванов Кунчев, но той продължава да бъде наш съвременник. Може би, защото за всички той остана не просто герой, а АПОСТОЛ! АПОСТОЛ НА СВОБОДАТА, на най-святото за всеки човек.
         Той разкъса каноните на своето време и стига до нас  с живота, със саможертвата си, с идеите и мислите си, които годините не опровергаха. За да се разбере духовния мир на Васил Левски, трябва да се има предвид изключителната му самоотверженост, породена от епохата на българското Възраждане и от идеите на Ренесанса, от изключителната сила на духа му. Васил Левски ни учи на родолюбие. Неговият патриотизъм е изграден върху толерантността към другите. Учи ни на уважение към самите нас: „Да бъдем равни на другите европейски народи”, казваше той. И днес с неговия завет вървим към едно по-добро европейско бъдеще.        Необикновен човек и образ, обвеян с легендарна светлина, който в нашето съзнание побира в едно обикновеното с изключителното, реалното с измисленото, простото с великото. Той и до сега не е престанал да бъде нашата мярка за човешко съвършенство и неизменен пример за подражание.
          Да би могъл и днес да стане и да ни каже -  на всички български политици и държавници: „За отечеството работим, байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим...” Защото днес никой не е склонен да изслуша справедлив укор или критика, за да преодолее допуснатите грешки и да работи по-добре и по-полезно за България! Трябва да се опомним! Все още има време! Нека всички, които се чувстваме българи, да се обърнем към великия карловец, но не да го използваме за користни цели, а да се съобразяваме с това, което ни е завещал. Ние нямаме право да постъпваме по друг начин. Нямаме право, защото Апостолът на свободата не би ни го простил.
       Васил Левски ще остане нашият български пример, който с делото на живота си доказа, че всеки българин е способен да гради собственото си бъдеще. Защото, „..времето е в нас, и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.” Да живее България!"

Няма коментари:

Публикуване на коментар