сряда, 3 юли 2013 г.

Из блога на един....тиквеник: 5-те проблема на летния протест a.k.a. Между чука и наковалнята


http://tikvenik.wordpress.com: Все ми се струва, че сервитьора пак ще обърка поръчката…
От всякъде ме залива пропаганда. От всякъде ми казват „Защо не протестираш?”. Аз отговарям, а дори да успеете да получите оставката на Орешарски какво ще получите – Бойко и агент Цветанов ли? 120 милиона за подслушване vs. 100 милиона за култура – айде нема нужда. Това е, което ще получите и ако не го знаете, то ще ви бъде припомнено при евентуален успех на протестите…Днес се постарах набързо да нахвърлям своите мисли в 5 различни насоки, които считам за фундаментални грешки на протестите, които продължават и днес. Мислех да кръстя статията „Протест на 1-ния процент”, но от мен да мине и да не следвам и аз двуполюсния модел.

Социалното разделение

С исканията си и начина, по който се самоопределиха протестиращите сами дискредитираха тезата си и легитимираха тази на правителството поне в социално отношение. Протестиращите не протестират за пари и социални облекчения в строго практическия смисъл на думата, те протестират за ценности. Така на практика те легитимираха идеите на правителството, че то уж е социално т.е., че има социална политика, което резонно доведе и до противопоставяне на различните слоеве в обществото. Естествено после може да плюете авторката на поста, който препубликувах скоро (Дърева), но всъщност тази идея бе започната от вас. Излизайки в най-бедната страна в Европа и заявявайки, че нямате проблем със социалната политика, че парите не са грижа за вас (такива са за всички други, но не и за вас) създаде непреодолим контрапункт. Ако бяхте включили и социални искания и протестна символика в тази насока, нещата биха били много по-различни и щяхте да получите подкрепата на 5 пъти повече хора. Защото, ако си спомняте нещо от февруари, то е, че партийните лица бяха изритани от протестите.

Визуално разделение

Ако щете Брад Пит да сте, ако щете Джони Деп да сте или който и по дяволите да било – нямате моралното право да кажете, че които и да е борец за идеи и справедливост е грозен, тъп и т.н., защото точно това се получи с „красивия протест”, всъщност вие направихте същото, което направи един министър, наричайки вас самите „интернет лумпени”. Пълнейки ямата на своето его вие изхвърлихте емоцията от протеста и оставихте там прагматизма. В следващия момент се говори за морал, етика, ценности – това определено не е начина нали. Аз лично на протест не съм видял манекенки и фотомодели (дори и да има едва ли са дори 0,01% от него). Там са обикновени (по-богати или по-бедни), но често будни граждани. Колкото и да нареждам понякога някой, то винаги го уважавам за неговото аргументирано мнение, подчертавам аргументирано.

Политизирането

Няма, повтарям няма кой да ме убеди на тоя свят, че протеста не е язден от амбициите на няколко партии (дори организаторът е от ПП „Зелените”) най-вече от Герб и сините. Разликата между двете е, че Герб имат консолидиран в някаква степен вот, докато сините партии живеят в утопия за велика десница, а всъщност са на ръба на разпад. Виждам групите във FB за протестите – там 95% от моите FB приятели, които участват са сини или гербаджии (аз не ги избирам по политически принцип – има по-важни неща), което доказва тезата ми. Истината е, че в момента страната може да бъде управлявана само от 2 партии. Едната е на власт, а другата е Герб. Изборите във Варна, където именно тези 2 партии се оказаха на балотаж ясно доказват този момент. Другото е странна приказка за хора, които вярват в Дядо Коледа.

Лозунгите

Хората на тези протести се имат за креативни и в голяма степен това е така. В един момент обаче нещата отново стигнаха до „Кой не скача е червен” и „Червени боклуци” т.е. нищо ново под Слънцето. Отново ни се пробутват комунисти и антикомунисти, а повярвайте аз и още 7 милиона души сме между чука и наковалнята просто защото не сме комунисти, не сме и антикомунисти. Ако кажеш, че си срещу Герб си комунист. Ако кажеш, че си срещу БСП си гербаджия или седесар/десебар. Това е нещо, за което винаги бих ви наплюл, защото е толкова евтино, че само дъвка “Турбо” е по-евтина от него.

Целта

В първия ден на протестите и аз като всеки нормално мислещ човек в страната, който има малко по-широк поглед върху нещата по един или друг начин исках да изляза пред НС. Оказа се, че не мога да видя събитието, защото Асен Генов от ПП Зелените, който е и организатор на протеста (това тогава не го знаех) преди време ме блокира, защото му изкарах детайли за финансирането и фалшивите циркове, които се пробва да реализира с идеята да консолидира протестна маса за всякакви случаи, които са му изгодни. Това ме отказа да отида на протест. Ясно ми беше, че двуполюсния модел комунист-антикомунист отново ще ме повлече и не исках да ставам част от тази партийна порнография. В крайна сметка само след 1 ден, кабинета отмени назначението на Пеевски . Те дори не се дърпаха, което отговори и на моите прогнози, че този ход не може да не е изпипан в детайли, за да реализира определени идеи постфактум и няма как да не е предвиден протеста срещу назначението и действията последващи от него. Да, аз също съм против това Пеевски да е дори депутат след това назначение, но в крайна сметка не съм юрист, за да познавам в детайли процедурите. Ако трябва да съм максимално обективен това е демокрацията – вие да избирате кой да ви представлява и вие да го сваляте от тази длъжност. Другото е лека функция на фашизма (иначе нареждаме лудия Волен J), макар в случая да става дума за престъпник, то се старая да съм обективен и да не бъда лицемер, прилагайки стандарти, които важат само в частни случаи по мой вкус. Като за финал ще кажа, че на практика с постоянния, но явно неуспешен протест ние до голяма степен тренираме властта да издържа на натиск. Следващия път, когато сме против нещо крайно неприятно, то на улиците ще трябва да излязат 100-200 хиляди души, за да се чуе мнението ни.
Искрено ваш Волен Местан Борисов-Станишев

Няма коментари:

Публикуване на коментар