неделя, 21 юли 2013 г.

Добруджанци на сбор в Сборяново в сърцето на Лудогорието

       
          Навръх Илинден в сърцето на Лудогорието бе проведен поредният Български народен събор „Сборяново”. Председателят на Сдружение "Сборяново" Стойчо Николов откри събора в присъствието представители на институциите от Исперих, вкл. на кмета на общината Бейсим Басри, както на кулинарния спец и телевизионен шоумен Ути Бъчваров и на специалния гост - певецът войвода Володя Стоянов. И сам на сцената той я изпълваше с достойнство и достолепие. А на хората колко им трябва след втората наздравица, щом 10 свещеници от Русенска и от Доростолска епархии са извършили водосвета и опели курбаните за здраве. 

Ути Бъчваров забърка телешки кебап за стотици сборяни по линия на своя пътуващ Кулинарен театър „Бързо, лесно, вкусно”. Междувременно народът е запалил свещ в обновената 90-годишна църква „Св. пророк Йеремия” в съседното село Малък Поровец. Насам, народе...първо на курбана, после на хората и на снимки за спомен. Който не се дореди до курбана, може да дочака чевермето и да се порадва на децата, поканени на сцената редом до професионалните певци и танцьори от Силистра, Добричко и Русенско. Наблизо е и текето на Железния баща - Демир Баба, където можеш да си „премериш” кръвното налягане, да си опростиш греховете по игрови начин, да прободеш с пръсти очите на вещицата. Ако искаш - оставяш лепта за дарение в храма. 
Сборяново е едно свещено и сакрално място, където хората се събират, идвайки като традиция от миналото, за да посветят паметта си на бъдещето. 
      „Тук е единственото място в България, където има живот от 7 000 години насам без прекъсване”, заяви Боряна Матева, директор на Историческия музей в Исперих. Първите жители на тази територия са земеделци. Сборяново е известно повече с тракийския град с и неговия царски квартал от преди 20 века, както и с некропола „Свещари”, който  е паметник на световното историческо и културно наследство. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар