петък, 28 юни 2013 г.

Кайсиевата кампания е в разгара си, румънци напират за еликсира

         
        Специално за http://jordansilistra.blogspot.com. В Силистренския край започна поредната кайсиева кампания. На нея разчитат десетки семейства, за да прибавят в бюджета си средства, с които дза съществуват. Някои от безработните по традиция се цанят за труд под дръвчетата със същата цел. Каква е реколтата? Какви са цените? Кой я изкупува? Каква част от кайсиите са за директна консумация и каква – за ракия? Нали всяка кайсия на сергията в София и по морето е с марка „силистренска” и всяка хубава ракия е от Крайдунавска Добруджа...Най-честно вече кайсиевите дръвчета са частни и все повече са създадени през последните години. Някогашното наследие от соцгодините не върши работа. Казват с 5 000 дка са намалели онези от тогавашните времена, които през далечната 1980 г. отиваха за трапезата на хиляди спортисти от цял свят на олимпийските игри в Москва.

         Обедно време в село Искра. По улиците няма хора, и без това не е пазарен ден. На главната улица обаче има поне три пункта за изкупуване на кайсии. Малки и големи прицепи. Бусове, ремаркета. Кантари. Хора. Върви алъш-веришът с продажбата на кайсиите, набрани от ранни зори. „Унгарката” е от средните (по време) кайсии и тази година реколтата е добра. Казват, колкото миналата година. Примерно 1 тон на декар. Колко дават ли за килограм? Еми, твърдят по 0,70-0,80 лв. Доволно, но не е предоволно. Румънците диктуват пазара, В 70% от случаите продукцията заминава оттатък Дунав, за Букурещ и Констанца, да речем. Коли и и с български номера обаче има: София, Варна, Бургас, Сливен, Айтос...Каквото остане или не е в добро състояние, то се знае, отива за ракия. Казват, само 20%. А са били времена, когато почти всичко се превръщаше в „огнена вода”, защото пазар няма, а стоката не чака.

Няма коментари:

Публикуване на коментар