четвъртък, 27 юни 2013 г.

Бюджетът на Силистра в критично положение, интернетът става безплатен в центъра на града и в част от Дунавския парк

   В политическия живот на Силистра постепенно се заражда традиция журналистите да бъдат канени на пресконференция от екипа на кмета на общината часове след края на поредното заседание на местния законодатален орган – Общинския съвет. В нея в четвъртък освен д-р Юлиян Найденов участваха и заместниците му Димо Стоев и Денка Михайлова.
         Според кмета д-р Юлиян Найденов всички трябва да работят за доброто на Силистра – независимо от етнос, политическа ориентация и др. принадлежности. Пред екипа му имало много предизвикателства, вкл. чрез мерки да подпомага бюджета за преодоляване на дефицита и за намаляване на задълженията на общината. Имало притеснения, че на втора поредна сесия част от общинските съветници не гласуват предложения за разпореждане с общинска собственост, от които се очакват над 400 000 лева приходи. „Няма да обвинявам никого, няма политическо мнозинство, има 33-ма общински съветници”, заяви градоначалникът. Неразбираемо обаче било да се чува как някой в залата заявявал от рода на: няма да им гласуваме на тези, защото те не гласуваха предложения на предишния кмет.
Отбелязва се също, че за разлика от сесията преди месец сега съветниците гласували две докладни записки за разпореждане с имоти по сделки по закона за приватизацията. Едната от тях бе за бившия „Дом майка и дете” в село Калипетрово, от евентуалната сделка на чиято сграда половината от парите трябва да отидат за капиталови разходи в самото село. От двете продажби щели да влязат в хазната 50% от планираните приходи от маломерни и неатрактивни имоти (според общинарите: през май – 9, през юни - 14), към които имало интерес. Тримесечното забавяне на решенията на ОбС – Силистра можело обаче да ги разколебае. Казва се още, че в общината има 450 имота в съсобственост, от които 102 са в града,  нито един  от които не формира приходи, а това правело тази собственост „мъртва”; респективно сме имали нужда се освободим от нея. „Не го разбирам и не го приемам”, твърди д-р Найденов. Той казва още: „Ние не сме политическо ръководство и не делим хората по политическа принадлежност, поради което не могат да ни обвинят”. И добавя, че има желание Силистра да стане община за пример по стил на работа и на отношения.
Кметът д-р Найденов припомни, че в момента общината работи по няколко проекта: пречиствателната станция, „зелена и достъпна градска среда”, „техническа помощ” и интегриран план за градско развитие. Благодарение на техническата помощ факт щели да са поне 5 нови проекта, които да бъдат финансиране през новия програмен период 2014-2020 г.
Активно участие в срещата с медиите взе зам.-кметът по финансите Димо Стоев. Той за пореден път припомни, че има 9-годишен опит в управлението на по-голям град, какъвто е Варна. И обяви: „Не съм виждал такова политическо противопоставяне, каквото в Силистра”. Заместникът на градоначалника също не даде за пример нито една политическа сила и името на нито един общински съветник, осъществили политическото провопоставяне. Стоев е недоволен и от решението на съветниците по докладната записка, свързана с Балансовата комисия и конкретно със средства на „Синева” ЕООД. Предложението се отнасяло до изчистване на едни задължения на общината към дружеството, което е 100% собственост на общината и в ролята на негово общо събрание е Общински съвет – Силистра.
Кои цифри спомена заместникът по финансите? Той припомни, че бюджетът е 31,276 млн. лв. На 40% са изпълнени приходите с държавен характер и 29,42% т.нар. местни приходи. С очакваните от продажбите на имоти около 500 хил. лева, за които няма санкция на съветниците, изпълнението на местните приходи щяло да достигне 40%. Това по неговите думи е „приличен процент на изпълнение”. Отново Стоев: „Невероятна е организационната и финансовата дисциплина в община Силистра. Неизпълнението на приходната част означава рязане в разходната част”. И още: 6 млн. лева били неразплатените средства, от които 3,6 са в просрочие. Дадено бе и сравнението: неразплатените към 31.12.2011 г. били 10,6 млн. лева. В полза на събирането на повече приходи са и следните действия на общината напоследък: 602 акта срещу юридически лица и 2 527 срещу физически лица.

За финал на пресконференцията бе оставена добрата новина, особено за младите хора на Силистра: до 10-15 дни ще стане безплатен интернетът в центъра на града, както и в част от Дунавския парк. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар