неделя, 23 юни 2013 г.

„Дунавски сал 2013” в действие

          Повече от 600 години по много европейски реки салът се е използвал като средство за транспорт на дървесина, както и на пътници. Едва с разпространението на железниците и шосейния транспорт използването на саловете загубва своето значение и е преустановено. През последните години строителството на салове отново се възражда, но вече като туристическа атракция. На 5 юли 2013 г. един голям сал ще поеме своето пътешествие по река Дунав. Той ще бъде изграден западно от град Видин. Оттам Дунавският сал ще започне своето 5-седмично пътуване като ще спре в държавите Румъния и България. 23 града ще му бъдат домакин – Видин/Калафат – Оряхово - Свищов/Зимнич -Русе/Гюргево - Тутракан/Олтеница –Силистра/Кълъраш са само част от спирките. В Кълъраш Салът вече ще е оставил зад гърба си около 500 км.
      Дунавският сал е посланик на Европейската стратегия за Дунавския регион, която беше приета през 2011 г. и обхваща 14 държави, свързани директно или индиректно с река Дунав. Мисията на Сала е да свърже хора и неправителствени организации и да изгради контакти и приятелства, да покаже потенциала за развитие в бъдеще, да допринесе за самоувереността на населението по Средния и Долния Дунав. На отделните спирки ще се изграждат информационни щандове, които ще представят интересни факти за живота, свободното време и работата по Дунава.
       „Дунавски сал 2013” е гражданска инициатива на множество сдружения, институции, общини, фирми и физически лица. В нея може да се включи всеки, който иска по някакъв начин да допринесе за развитието на Дунавския регион. Салът ще има следните размери: около 30 м. дължина и 8 м. ширина. Ще разполага с платформа, на която ще могат да се качат наведнъж и да изживеят приключението до 50 души. Отделните участъци от маршрута са с дължина между 20 и 30 км. В населените места, които ще посети, Салът ще е на разположение за градски и речни празници. Салът ще пристигне в Свищов в четвъртък, 18.07.2013 г., в 15.00 часа; в гр. Русе в събота, 20.07.2013 г., в 13.00 часа; в Тутракан в петък, 26.07.2013 г., в 16.00 часа; в Силистра във вторник, 30.07.2013 г., в 16.00 ч.
        Освен да присъствате на празничната програма по време на престоя на сала, бихме искали да поканим Вас и членовете на Ротари клуб да изживеете едно незабравимо приключение на борда на Дунавския сал. Ще имате възможност да се насладите на красотата на природата в Дунавския регион и романтиката на едно пътуване по реката. Повече информация за сала можете да намерите на страницата: www.2013.danube-raft.eu. Също и във FacebookДунавски сал 2013 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар