петък, 14 юни 2013 г.

Библиотеките от Силистренска област и партньорствата им в дигиталния свят


В началото бе регистрацията
Красимир Христов,
Лидия Димитрова и Лъчезар Риков
откриват семинара
        „Библиотеката в дигиталния свят” бе мотото на семинара, проведен наскоро извън Силистра с участието на по 50 библиотекари, общинари и общественици от областите Силистра и Пазарджик – два от центровете в страната, където от 4 години се развива програмата „Глоб@лни библиотеки – България”. Организацията му бе поверена на регионалния координатор на програмата Лидия Димитрова, библиотекар в Регионална библиотека „Партений Павлович”. От Крайдунавска Добруджа участваха зам.-кметове на общините Главиница, Дулово и Ситово; кметове на населени места като Паисиево, Орешене, Стефан Караджа и др.; представители на НПО като „Новите млади” и „Европейски компас”.
Красимира Няголова - най-вдясно
и Жюстин Томас - презентации
Диана Георгиева
„В момента в 960 библиотеки от 910 населени места в България е актуална програмата „Глоб@ални библиотеки”, вкл. в 35 библиотеки от Крайдунавска Добруджа”, заяви специалният лектор на семинара Красимир Христов, регионален координатор  за Южна България, който представи темата „Библиотеката в дигиталния свят”. За по-малко от 4 години са обучени над 3 000 библиотекари и повече от 30 000 граждани. По наблюдения на организаторите й в 14 държави, България е сред най-успешните примери за приложение на програмата, спонсорирана предимно от Фондация „Мелинда и Бил Гейтс”.
Вяра Емилова: "Четенето възможно"
         Какво показва статистиката: всеки трети българин има достъп до интернет благодарение на библиотеките, вкл. 2/3 от младежите. За какво се ползва интернет: за 1/3 е възможност за връзка с близките им у нас и по света; ¼ научават повече за здравето и профилактиката му, както и да проследят социалния си статус; 1/5 търсят работа чрез световната информационна мрежа и 8% от тях я намират. Кои са модерните форми за работа на библиотеките: форуми за местно развитие и местни срещи; провеждане на уебинари, в които участват до 200 души едновременно; предоставяне на модерни е-услуги; онлайн платформа за обучение.
Библиотеката в Пазарджик е първата извън
Силистра, получила за подарък книгата "Ракурси",
представяща 20 години от живота в Крайдунавска Добруджа;
отделно тя достигна до 35 библиотеки в областта и
до 27 Клубове на инвалида и пенсионера,
благодарение на спонсорството на СБЖ - София, БСП и
общинския съветник Александър Сабанов от Силистра
От името на РБ „Партений Павлович” Красимира Няголова представи най-новия проект на силистренските библиотекари, наречен „Силистра Е-достъпна”, свързана с предстояща дигитализация на местен печат и документи. Проектът е съвместен със СНЦ „Новите млади”, с което вече са проведени няколко проекта, вкл. „Четенето възможно”. Този проект също бе представен пред аудиторията от Силистра и Пазарджик (РБ Никола Фурнаджиев), чийто директор Лъчезар Риков е голям приятел на колегите си от крайдунавския град. По време на форума стана ясно, че Няголова е новоизбраният председател на секция „Американски опит за библиотеките” към Българската библиотечно-информационна асоциация.
Доц. д-р Румяна Лебедова
Силистренци се изявиха още с презентациите: „Онлайн читателска щафета”, подготвена от Диана Георгиева и Светлана Ангелова; чрез зам.-кмета на Дулово Йорданка Стойчева, представила опита на партньорството на общината с местните библиотеки (6 000 лева ремонт за библиотеките в общината, 11 от които са в програмата ГБ-България), а журналистът Йордан Георгиев в качеството си на областен координатор на Фондация "Програма достъп до информация"  сподели впечатления за партньорството с институциите в областта. 
Доц. д-р Румяна Лебедова от Русенския университет "Ангел Кънчев" също сподели своите представи за партньорство между библиотеките и учебните заведения, в случая с филиала на университета в Силистра на базата на новосъздадения Клуб за културно-историческо наследство. Останалите презентация бяха от градовете Белово, Брацигово и Панагюрище. Специално внимание заслужи и представянето на Жюстин Томс с презентацията си Съвременният свят и четенето

Няма коментари:

Публикуване на коментар