четвъртък, 27 юни 2013 г.

2 663 подписа в област Смолян за възстановяването на статута на театъра, а в Силистра премиера на самодейци от Театър "Питър Пан"

       Общо 2 663 подписа събра образователната общност в Смолянска област в подкрепа на искането за възстановяване статута на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов” като самостоятелна юридическа единица към Министерството на културата, съобщават от Регионалния инспекторат по образование – Смолян. Във всички общини на областта беше разпространена декларация от колегията при инспектората, училищата, детските градини, обслужващите звена в системата, директорите, учителите, синдикалните организации. В подписката се включиха и училищни и родителски настоятелства, ветерани на просветното дело в областта, зрелостници, бивши възпитаници на учебните заведения, общинските администрации в Златоград и Неделино. 885 подписа са събрани само в община Смолян, 386 са подкрепилите декларацията в община Златоград, 281 подписа пристигнаха от община Рудозем, 256 подписа са събрани в община Чепеларе, 249 – в община Девин, 215 в Мадан, 147 в Неделино, 137 в Доспат, 68 в Борино, 39 в Баните. През следващата седмица Инициативният комитет за възстановяване на театъра има срещи в София в Министерството на културата, където ще бъде внесена и подписката.
            ...В Силистра при пълен салон премина премиерата на "Характери" на Камен Донев, поставена от актьора Христо Христов за ръководения от него Ученически театър "Питър Пан", обучаван но програма в Икономическата гимназия "Атанас Буров". Събирани бяха средства за паметник на патрона на гимназията. Цветя от кмета д-р Юлиян Найденов, от председателя на ОбС д-р Мария Димитрова, от БСП и от приятели на актьорите. И както каза силистренка: "Ние сме град на легитимирани абсурди. Един от тях: нямаме театър, а ученически театър с жар пълни отдавна овдовелия силистренски театър...Тъга и радост по време на криза."

         Броени минути преди спектакъла силистренци посрещаха чудотворна икона от Несебър. С участието на Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий. Навръх Петровден са тържествата за празника на катедралния храм "Св. св. Петър и  Павел". В навечерието на големия християнски mразник Петровден жители и гости на град Силистра посрещнаха чудотворната икона на Пресвета Богородица, наречена "Черната Богородица” от град Несебър и светите мощи на Св. Андрей-Шогуна от град Сибиу от Румъния. С литийно шествие кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов, Доростолският митрополит Амвросий и духовници от страната и чужбина съпроводиха светините до катедралния храм "Св. св. първоапостоли Петър и Павел”, където бе отслужен и молебен за здраве и късмет. На връх големия християнски празник Петровден – 29 юни, ще бъде отслужена тържествената света литургия в катедралния храм „Св. Св. Апостоли Петър и Павел“ в съслужение с гостите архиереи от Румъния, Украйна, Молдова, Полша, България и духовници от Доростолската епархия, страната и чужбина. В силистренската църква ще бъде отслужен водосвет за здраве и раздаден курбан за всички присъстващи на празника. След приключването на литургията църковното настоятелство организира официален обяд за всички духовници гости от страната и чужбина.


Няма коментари:

Публикуване на коментар