сряда, 5 юни 2013 г.

70 души пеят и танцуват за 70-я юбилей на акордеониста Стоян Дечев

         Акордеонистът Стоян Дечев не пропусна да сътвори поредния си концерт, този път в чест на отминалия му 70-и рожден ден, посрещнат на 2 май т.г. заедно с негови връстници в родното село Гарван. Концертът бе в салона на община Силистра месец по-късно. Една възможност за изява на над 70 души от най-различни възрасти.  С песни и танци от Гарван до Средище през областния град. За благодарност за акомпанимента и аранжимента на десетки песни, както и поздрав за юбиляра. С пожеланието и след 10, и след 20 години да бъде все така на сцена. За да пее и свири своите 270 записа в БНР от 1974 г. насам. Гарван,   Сливен, Плевен, Пловдив, Силистра, Чикаго са дестинациите на Стоян Дечев. 
     От родното село край Дунава, през града на стоте войводи, където е учил за учител; после през Плевен, за да усвои акордеона при военен педагог, а и средното школо за майстори по дървообработване; и Пловдив не остава назад с участието в школата за художествени ръководители. 
       Разбира се - покорена е и 
цялата област Силистра, където безбройни са изявите на гарванеца. Защо и Чикаго? Защото и там се е подвизавал нашенецът, гостувайки на семейството на дъщеря си Елеонора, за да покаже майсторлъка си на тамошния акордеонен оркестър. Оттам си носи едно сгъваемо столче, негов верен приятел за импровизирани сцени. Примерно за ритуала "Първа жътва", за поредното издание на което сигурно ще го покани председателят на ЗК "16 декември" Иван Добрев, с когото е издаден двоен албум с песни и мелодии, слушани даром във всички радиостанции у нас. 
         Заедно с местното читалище "Димитър Иванов Полянов" с председател Славка Ганева и с клуба на пенсионера "Надежда", които пяха на неговия юбилей. И от Тутракан не останаха равнодушни към празника на акордеониста, защото там той ръководи танцова формация  "Детелини". Разбира се, не мина и без многото му приятели и ученици, вкл. и от село Средище, с които е обиколил България, за да покори зрители и да убеди организаторите на фестивали, че добруджанци са най-добри във фолклора, а Стоян Дечев е техен ненадминат корепетитор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар