сряда, 5 юни 2013 г.

В очакване не на Годо, а на новия областен управител на Силистра

        В Силистра чакаме новия областен управител. Засега начело със статут на временно изпълняващ е юристът Алтимир Адамов от Дулово, досегашен зам.-областен управител и кандидат от ГЕРБ за кмет на община Дулово на последните местни избори, както и за народен представител на току преминалите избори за нов парламент. 
       В "чакалнята", докато едни пият кафета (може и "а ла турка"), а други смучат нервно отвън поредната цигара (бива и без бандерол) е време да си припомним кой бе начело на държавата в Силистренска област от 1998 г., когато бе създадено второто назначаемо ниво на управление в страната. Става дума за представител на Министерския съвет в съответна област, обединяваща няколко общини. В случая област Силистра, в която влизат 7 общини.
      Първият ни областен управител бе д-р Петко Енчев, дългогодишен личен лекар и лидер на БЗНС, в няколко мандата бе и общински съветник. Родом е от село Айдемир. След него  временно изпълняващ бе Димитър Маринов от Тутракан, историк по специалност и лидер на СДС. Инж. Цанка Атанасова, сега начело на "Водно строителство" и на Камарата на строителите, също бе №1 в областната управа. Родом е от Русенския край. Временно изпълняваща длъжността бе и Пепа Добрева, директор на ЦДГ "Нарцис", дългогодишен общински съветник. Родом е от град Добрич. Всички те бяха в мандата на ОДС до 2001 г. 
     В ерата на НДСВ и ДПС (2001-2005 г.) областен управител бе историкът Петко Добрев, родом от село Окорш, на което е бил кмет, а после в кариерата си има записан и мандат на зам.-кмет на община Дулово. Историк по образование е и Светлана Великова, родом от град Преслав. Тя бе начело на областта по време на управлението на тройната коалиция - БСП, НДСВ, ДПС (2005-2009 г.). Бивш председател е на Областния и на Общинския съвети на БСП в Силистра, била е зам.-кмет на Силистра и е настоящ общински съветник. В мандата на ГЕРБ се смениха двама областни управители: д-р Владимир Янков, записал политическа изява и като общински съветник, хирург с 42-годишна практика. Близо година и половина почти до края на мандата областен управител бе и юристът Николай Димов, родом от дуловското село Секулово. Той подаде оставка през април, и е извън поста от няколко седмици.
      Като теглим чертата можем да кажем - най-малко силистренец има шанс да бъде областен управител, правейки ревизия на 15-годишната практика. Актуален е въпросът: мъж или жена при досегашно съотношение 5:3 в полза на по-силния пол? Колкото до професията, едва ли отново историк (дотук почти всеки трети има тази специалност) ще влезе на бял кон в сградата, която е бивш хотел "Бобев", ремонтиран по времето на Първа частна банка, преди да стане държавна собственост. Просто защото сред номинациите, с които е запозната единната градска клюка, няма неин представител. А какви има ли - двама икономисти, един с аграрно образование, друг с психология, "трети" са юристи. Сред "номинациите" са политически лидери на поне три формални и "неформални" политически формации, както и действащи общински съветници. Възрастовият диапазон е от 1957 до 1978 г. 
       Каквато е традицията, позната по нашите географски ширини, напълно е възможно вълшебният заек в торбата на магьосника Орешарски да е с друг "цвят", различен от очаквания. Така че може да заекнем от някое назначение, от което да ахнем или да се успокоим, че, може би, е по-правилният избор. В контекста на едно старо стихотворение, според което "партията е права, дори когато греши".
        ...Двама души чакат до едно дърво. Чакат някой си Годо. Говорят си. Идват още двама, говорят и те, после си отиват. Продължава очакването на Годо. Но кой е Годо? Така ли се нарича? Ще дойде ли? И има ли го изобщо? „В очакване на Годо“ е една от най-знаменитите драматургични творби на всички времена — пиеса от въпроси, които се разпадат, както се разпадат и възможните отговори. А смисълът? „Винаги намираме нещо, за да си даваме вид, че съществуваме“ — заявява един от героите в пиесата на Самюъл Бекет (1906–1989), носител на Нобелова награда за литература. (http://chitanka.info)


Няма коментари:

Публикуване на коментар