понеделник, 17 февруари 2020 г.

Дарио Фо на силистренска сцена, да се готвят героите на Добри Войников

Снимка: Емил Георгиев
Поредна силна премиера на трупата на Драматично-куклен театър Силистра. Този път с пиеса по класика Дарио Фо с предизвикателното заглавие "Само за мъже". При това изиграно за пръв път пред публика в знаков ден - 14 февруари - Трифон Зарезан и ден, посветен на любовта. На комедия като на комедия - с игра на ситуации, забавни диалози, пресъздаващи житейски драми, каквито е имало винаги. Благодарение на ревност, изневяра, непремени действия спрямо съпруг или приятел.

Режисьор на постановката е Дейвид Славчев. След премиерата познатият като журналист от "Господари на ефира" настоящ директор на Дрматичен театър Видин похвали за театралното поведение...силистренската публика, вероятно впечатлен от нейната адекватна реакция. Той е четвъртият директор на извънстоличен театър, режисирал напоследък пиеса в Силистра - след колегите си от Русе, Кърджали и Габрово.

Сценичната адаптация на най-новата постановка в репертоара на силистренския театър - година преди 150-ия юбилей на театралното дело в града, е на Андрей Аврамов, сценографията и костюмите са на Николай Нинов, оригиналната музика е на Георги Гарчов. Като добре споен колектив - представители на различни възрасти, в пиесата участват актьорите Мима Дапкова, Илияна Крушева, Вероника Ханджиева (чудесен дебют на най-новото попълнение в трупата), Мирослав Петров (за отбелязване - впечатляващо изпълнение на режисьорските решения), Станислав Георгиев и Александър Павлов!

Директорът на театъра Златина Станева благодари на всички, осъществили премиера на новата постановка (поднесени бяха задочните поздравление от кмета на общината д-р Юлиян Найденов и от името на областния управител Ивелин Статев). Тя е естествено продължение на комедийните попадения от началото на сезона - по Алеко Константинов ("Бай Ганьо"), Чудомир ("Зевзеци") и Иван Вазов ("Вестникар ли?"). Предстои още една комедия да излезе на сцена в премиерно начало - "Криворазбраната цивилизация" от Добри Войников, позната на широката публика най-вече от телевизионен мюзикъл от 1974 г., дело на незабравимия Хачо Бояджиев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар