понеделник, 24 февруари 2020 г.

Звездни мигове на Силистра, Айдемир и Калипетрово в Москва

В момента по площадите на Москва шевства великолепната Кукерска група на НЧ "Родолюбие" от село Айдемир, за да покаже съхранени български традиции, останали ни като наследство от т.нар. езически период. Благодарение на добруджанци и на техните събратя - кукерите от Столево, Карловско, московчани и гостите на фестивала "Московска масленица" научават повече за света извън пределите на голямата си страна.

Преди 62 г. (1958) Танцов състав от читалището в село Калипетрово участва също в Москва от името на България в друг голям форум - Световен фестивал на младежта и студентите, една проява, на която и нашата страна е домакин, но 10 години по-късно в София. Снимката на тогавашните калипетровци - майстори на танца, е сред най-ценните във фото галерията на първия етаж в НЧ "Пробуда". Сигурно и преди повече от 6 десетилетия публиката е аплодишрала вездесъщия мъжки калипетровски ръченик, днес изпълняван от съвременните последователи на традициите, завещани от гребенци и шиковци.

В Москва през 2010 г. аплодисментите на публиката заслужи и актьорското трио „Мима Дапкова – Иван Анчев – Петър Петров (Мустака)”, изпълнители на ролите в руската пиеса „Предложение за брак” по А. П. Чехов, поставена за ДКТ „Сава Доброплодни“ Силистра от режисьора Первели Николов-Вили (б.а. – Пешо, Иван и Первели вече са покойници). Тогава нашите театрали се завърнаха с по една колективна и индивидуални дипломи от осмото издание на фестивал, посветен на 200-годишнината на Гогол, и организиран от Московски театър на ул. „Перовска”. В неформалната обстановка на кабинета на директора на театъра Андрей Панченко израслият в Силистра именит певец Бисер Киров (също покойник) раздаде на всички автографи като истинска естрадна звезда „от 60-те години насам”, която дълги години след това продължаваше да свети на небосклона на 19-милионна Москва.

Няма коментари:

Публикуване на коментар