сряда, 12 февруари 2020 г.

Бивш треньор на „Доростол“ с футболни успехи и в САЩ

Със съкращения от материала на Татяна Велева със заглавие Наш треньор вдига купи в Лас Вегас“ в сайта www.gong.bg. 


Самир Селимински е познато име в българския футбол. Той бе старши треньор на столичния ФК „Академик“ в историческото му завръщане в „А“ група през лятото на 2009 г. след 28-годишна пауза. Кратка спирка в кариерата му е и мъжкият тим на  ОФК „Доростол 2011“ Силистра (бел. ред.-тогава с президент Милен Пенчев, с когото е играл футбол и в Главиница). Отборът тогава бе във втория ешалон на професионалния ни футбол.

През 2014 г. решава да даде шанс на американската мечта, свързана с футбола. Зад Океана той започва тренировки с деца – момчета и момичета на различна възраст. Поддържа профил в социалната мрежа www.facebook.com/samir.seliminski. В него е споделил дори фотоспомен с Кубрат Пулев, наречен квартална среща“ (на снимката от профила на Viktor Petrov).

Първоначално българинът работи в клуба Кабоса Шрифпорт Юнайтед в щата Луизиана, където сред треньорите има и друг българин – Радослав Балтов, на когото е кум. Преди две години Селимински решава да смени клуба. Мести се в щата Невада, в световната столица на хазарта Лас Вегас, където започва в местна академия. Бързо печели популярност, след като печели най-големият турнир в града - „Лас Вегас къп“ с момичетата до 14 г.  В Лас Вегас Спортс Академи тренират около 2 000 деца, за които се грижат 30 треньори, сред които и още един българин - Виктор Георгиев...Сами признава, че му липсват България и професионалният футбол. Той поддържа връзка и с други български треньори в САЩ, между които са бившите национали Стефан Драганов-Чоната, Велко Йотов и Калин Банков. 

ВЕРСИНАЖ: И друг ярък представител на силистренския футбол - Недьо Недев - президент на клуба преди повече от 20 години, преди това нападател на доростолци, но записал участия и на о. Калимантан, е в САЩ, но не се занимава с футбол. При идвания в Силистра е спонсорил местни футболни игри и състезатели при определени поводи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар