понеделник, 10 февруари 2020 г.

Стари носии от нов румънски музей на изложба в Тутракан


ВЕРСИНАЖ

Исторически музей Тутракан е домакин на временна изложба с носии от село Кирнодж, Република Румъния, подредена по идея на новосъздадения преди няколко месеца музей в селото срещу българския град, което е и негов побратим. Инициативата е на Аурелиан Котобан – директор на пощенски клон, председател на местно църковно настоятелство и понастоящем обучаем в Център за продължаващо обучение във Филиал Силистра към Русенския университет „Ангел Кънчев“.

Изложбата откри директорът на тутраканския музей Петър Бойчев, духовен наставник на събрата си в отсрещното през река Дунав румънско село. Той връчи поздравителен адрес до г-н Котобан, в битието си още изследовател и краевед, от името на областния управител Ивелин Статев, станал задочно съпричастен към изложбата. Тя показва традиционни носии, подсказващи общата с българите „тракийска връзка“ в начина на подготовка на дрехите, както и в подбора на елементи на шевиците.

На откриването присъстваха кметът на община Тутракан д-р Димитър Стефанов, неговият заместник в сферата на хуманитарните дейности Дарина Иванова, председателят на Общински съвет Тутракан Нехат Кантаров. Част от събитието бе и етнографът от Силистра д-р Йордан Касабов, който пред тутраканските медии разкри някои от „тайните“, възможни да бъдат прочетени по шефа, кройките и бродериите. Той подари на румънеца своята енциклопедична етнографска книга Шиковското население в Добруджа“. Не е изключено по покана на тутраканци в бъдеще време да бъде проведена своеобразна публична сказка по темата за богомилството и шиковските традиции.

Гости на културното събитие бяха председателят на Българското културно дружество в Букурещ проф. Лука Велчов, който издаде нова книга за българските „потайности“ в румънската столица от времето на Възраждането и след това, заедно със секретар на дружеството Любомир Николов. Проф. Велчов не пропусна да покани присъстващите да посетят Букурещ, за да видят чрез неговия поглед на уникален и вещ гид интересни места, свързани с българската история, както и да бъдат посрещнати в офиса на дружеството на ул. Доамней“ №14-16. Няколко групи, предимно ученици и студенти, вече са били негови гости в специалната разходка в сърцето на Букурещ, където все още има материални свидетелства за присъствието и дейността на българите в края на 18 и в десетилетията през 19 в. преди формирането на румънската държава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар