петък, 21 февруари 2020 г.

Добруджанските кукери от Айдемир и тракийските от Столетово представят България на празника "Масленица" в центъра на Москва

Кукерски групи от село Айдемир, Силистренско, и от село Столетово, Пловдивско, участват от името на България в в Москва фестивал "Московска Масленица". Масленица е еквивалент на българския празник Сирница - ден, в който за здраве и берекет играят кукери - последен ден преди да започне най-дългия за християните пост - Великденския. Вариант на призника от няколко години в Силистра провежда и местният Руски клуб навръх Сирни Заговезни (тази година на 1 март).

В същия ден в центъра на село Айдемир от 10 ч. е 45-ият Празник на кукерите и маските, дело на община Силистра, НЧ "Родолюбие" и кметство Айдемир. Празникът завършва вечерта на Паткина чешма с улелия (прескачмане на огън за здраве) и с фолклорна програма. Празникът в Москва е до 1 март (добруджанци имат изяви всеки ден до 26 февруари) и негов организатор е "Московски сезони". Миналогодишното издание на празника е посетено от пет милиона души.

На централните площади в руската столица - Площадът на революцията, Манежен площад идр. са изградени специални дървени бараки, на които ще се предлагат ястия (най-вече палачинки по руски, френски, холандски, датски, шведски, марокански, тайландски, японски и индийски рецепти), характерни за този ден. Край тях ще има представления от типа "уличен театър", ще бъдат провеждани карнавални шествия (в 13 и в 19 ч.) и т.нар. мастер класове, вкл. обучение на гусла (руски народен струнен инстирумент, на който е посветена и специална изложба с екземпляри от предишни векове) и др.

По публикация във Фейсбук профила на посолството на България в Москва: "Това е едно от най-ярките събития в Москва през този период на годината, предлагащо богата културна, образователна, гастрономическа и търговска програма. За първи път организаторите канят и български участници във фестивала. Със съдействието на Агенцията за исторически проекти „Ратоборци“ и Националното туристическо представителство на България в Русия в „Московская Масленица“ вземат участие и български кукери (от Айдемир и от Столетово)".

Има някаква символика, че и двете села, представящи България на празника Масленица/Сирница в столицата на Руската федерация, имат руска "връзка". Пловдивското село, в което има паметник на своя патрон от 2005 г., носи името на генерал Николай Столетов, участник в боевете при Стара Загора и командир на Шипченския отряд при защитата на Шипка през август 1877 година срещу Западната османска армия. Църквата "Света Троица" в с. Айдемир е построена от руски войници през 1829 при поредната от общо 12 руско-турски войни, арена на чиито действия е винаги Добруджа. Сред ценните предмети в храма са два свещника, направени от дулата на руски пушки. Църковната камбана е дарена от руски войници след друга Руско-турска война. Част от село Айдемир и бившето село Татарица, населено с руски староверци, известни още казаци и липовани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар