вторник, 11 февруари 2020 г.

Премиера „Само за мъже“ навръх Трифон Зарезан в Силистра

Силистренският Драматично куклен театър кани своите зрители на премиера на най-новата си постановката „Само за мъже“ по италианския класик Дарио Фо на 14 февруари от 19 ч. в салона на театъра. Златина Станева, директор на ДКТ пред ОКР „Силистра“: „Пиесата „Само за мъже“ е първата за календарната година премиера в нашия театър (бел. ред.-поредна обаче за творческия сезон. С нея поставяме началото на една по разчупена линия в подбора на заглавия в репертоара си – досега основно залагахме на българска класическа драматургия, както и на балканската“. 
Режисьорът Дейвид Славчев, който е директор на Видинския театър„Пиесата разглежда взаимоотношенията между мъжете и жените, като в началото е по-скоро откъм мъжката страна, като на финала се получава обрат. Има хепи енд (щастлив край), няма страшно“. Следващата премиерна постановка, по която ще се работи, е „Криворазбраната цивилизация“ – също безспорна класика на българския театър. В края на м. март в навечерието на Международния ден на театъра ДКТ Силистра ще гостува със „Зевзеци“ в Чудомировите празници в Казанлък. На 27 февруари пък ДКТ е домакин на 30-ото издание на рецитаторския конкурс, който е винаги преди 3 март. 
На самия ден, който е национален празник театърът е домакин на т.нар. „Открит урок по родолюбие“ със Сдружение „Хайдути“ и ученици от Силистра. Сдружението е основано през 2014 година от група ентусиасти и приятели с общи интереси. Неговите активисти пресъздават период от нашата история (епохата от 18-19 век), в която важно място заема народният закрилник и герой, наричан хайдутина. Създателите му твърдят: „Стараем се да се доближим максимално до историческата правда по отношение на облекло и въоръжение“.
Какво предстои и в куклената част на театъра: пиесите „Новите дрехи на краля“ под режисурата на Ивомир Игнатов и „Не си търси белята“ – едно различно представление с режисьор Живка Донева, сценограф и майстор на куклите е Мая Колчагова. Предложенията на театъра са в състояние да се допълват и да разнообразяват очакванията на силистренци.
Във връзка с общинската финансова подкрепа, според Станева: „Надявам се  това , което започна миналата година, да продължи като тенденция“. И занапред ще бъде спазена политиката за избягване на гостуването на познати от телевизионния екран актьори защото тяхното привличане не е основна мисия на държавните професионални театри, а развитието на местни творчески трупи , които са в състояние да запазват и предават на поколенията театралното дело, което да носи радост на Силистра.


Няма коментари:

Публикуване на коментар