петък, 14 февруари 2020 г.

Виенски бал в София с лепта за болници в страната, вкл. в Силистра и Тутракан

В София предстои 20-ият традиционен „Виенски бал“, който тази година е на 15 февруари 2020 г. в зала „София“ на хотел „Маринела“. Благотворителност в действие на практика: с нетния приход от продажбата на кувертите на цена от 250 лв., 200 лв. и 150 лв.ще бъде закупена апаратура „Брастер ПРО“ за ранна диагностика на рак в болниците в градовете Видин, Лом, Свищов, Тутракан и Силистра.
В афиша се казва: „Изживейте една опияняваща бална нощ във виенска атмосфера с тържествено откриване с полонеза, среднощна програма, томбола, виенска кухня и музика“.
Проявата е под патронажа на кметовете на София и Виена и на Н.П. Андреа Вике, посланик на Република Австрия в Република България. Председател на Виенския клуб е Мария Нейкова. Непоклатима традиция е тържествено да започне под звуците на Щраусовия величествен валс „На хубавия син Дунав“, изпълнен за първи път преди повече 150 години. Балът продължава до малките часове с музика от рокендрол до класика, с много и разнообразни танци, сред които и кадрил, томбола и други изненади.

В Силистра също напоследък бяха проведени различни благотворителни инициативи в полза на най-голямото болнично звено в областта. Така Емре Серхат, 10-окласник в ПМГ Св. Климент Охридски в град Силистра, издаде стихосбирка със заглавие Година и половина“, която стана факт помощта на Народно читалище Бачо Киро в родното му село Искра, и има благотворителна цел – закупуване на медицински консумативи за АГО в МБАЛ АД Силистра.

Ротари клуб в Силистра е в процес на преговори колко и какви точно да са специалните монитори, нуобходими за отделения в МБАЛ Силистра АД, преди да реализират благотворителната лепта от последния си проведен бал за Коледа 2019. Поне за трети път силистренските ротарианци провеждат подобно събитие в полза на същия адресат.

Преди 3 години ПФК „Левски“ се включи в благотворителен футболен турнир в Силистра с цел подпомагане на местната областна болница. Преди година пък със средства, дарени на Фондация „Нашите недоносени деца“, събрани от поредния благотворителен търг, организиран от Дарик радио, „Ники Кънчев шоу“ и спортно шоу „Гонг“, неонатологичното отделение в МБАЛ Силистра получи като дарение лампа за фототерапия.

С поредица от дарения през последните години се отличи и бизнесменът Тодор Тодоров както за болницата в Дулово, така и за общинската й посестрима в град Дулово. В продължение на години в Тутракан местната общност и община, както и Ротари клуб Тутракан (вкл. за закупуване на кувьози), подпомагат МБАЛ Тутракан ЕООД, където е едно от най-натоварените с работа АГО в страната. 

Навръх 14 февруари 2020 г. в  своя профил във Фейсбук кметът на община Дулово д-р Юксел Ахмед написа: Благодаря от името на всички дуловчани на фирмата дарител „Каолин“ ЕАД за новата придобивка HD видеоендоскопска система за горна и долна ендоскопия за ранна диагностика на различни заболявания (сред тах и злокачествени) на стомашно-чревния тракт (хранопровод, стомах, дванадесетопръстник, черва), предоставена на хирургичното отделение в МБАЛ Дулово ЕООД.


Няма коментари:

Публикуване на коментар