вторник, 11 февруари 2020 г.

Етно-фолклорна изложба „Одежди и мартеници – вълшебства от багри” в Регионална библиотека Силистра

 Изложбата, открита от директора на библиотеката Светла Ангелова, е на Виктория Денева - майстор дърворезбар, и на Кристина Джерманска - майстор на керамични изделия. Инициативата е от културния календар на община Силистра за месец февруари, като е предвидено да бъде на разположение до 19 февруари. Към нея задочно стана съпричастна и Областна администрация, уважила с цветя двете авторки.

Сред експонатите са десетки различни по вид, форма и съдържание мартеници, изработени ръчно чрез разнообразни техники. В тях са вписани дърво, рог, растения, семена, вълнени конци, български шевици и различни цветове. Старинните дрехи са от почти всички етнографски области - без Пиринско и Странджа, и са малка част от колекцията на Денева, която иска да направи свой етно музей, но знае, че това е трудно да бъде осъществено.


Преди откриването на изложбата за Общинско кабелно радио Силистра тя заяви: „Посланието на експозицията е свързано с цветовете, които оставят ярки, дори и в мъглата, и ни дават живот, надежда и радост. Те правят живота по-красив и стойностен! Идеята, която ни обединява, е багрите, съществуващи в народните носии. Това са цветовете, които надничат от миналото и аз съм направила път, за да погледнат насам. Акцент е българското, традиционните символи и багрите. Ние от тях сме се вдъхновявали, за да изработим мартениците, които изработвам от 9 години насам".

Няма коментари:

Публикуване на коментар