сряда, 12 февруари 2020 г.

Конференция за добри практики в сферата на духовността в област Силистра



ВЕРСИНАЖ

В учителската стая на Основно училище „Отец Паисий“ в град Силистра бе проведен първият по рода си Областен кръг в рамките на Национална конференция на тема „Хуманизъм и вяра“, своеобразен преглед на добрите практики в областта на духовността и на нравственото възпитание на децата и учениците в Крайдунавска Добруджа. Той бе организиран съвместно от Регионално управление на образованието в област Силистра, представено на форума от неговия началник д-р Габриела Миткова, заедно с ресорния отговорник и експертите, и от Доростолска епархия – в журито се включи ставрофорен иконом Добри Чаков.

Като протосингел на епархията, той представи благословията на Негово Високопреосвещенство митролоит Амвросий към всички участници – 9 ръководители на групи от 7 училища от областта, осъществяващи работа с близо 200 ученици в групи по религия и в частност по православно християнство. През учебната 2019-2020 година в 8 училища от област Силистра са сформирани 12 групи, които осъществяват дейност в занимания по интереси по теми, посветени на християнските и общочовешките ценности, като децата са в 2 групи повече спрямо миналата година.
Инициатори на събитието са Министерство на образованието и науката в сътрудничество със Синдикат на българските учители. Националната конференция е на 10 април 2020 година в гр. София, с участието на най-добрите практики определени в рамките на областни форуми и на шестте регионални конференции.
Трима представители на област Силистра ще са в междурегионална група със съседни области на общ форум във Варна в края на м. март. Там ще ни представят учители, съответно от „начален етап“ – Ирена Проданова (СУ „Христо Ботев“ Тутракан, група „Богословие и християнски празници“, тема: „Вярата - неделима част от възпитанието на подрастващите“); „начален етап и прогимназиален етап“ – Ганка Касабова (ОУ „Христо Смирненски” Дулово, група „Възпитание в ценности 3-4 клас; Време и ценности 5-7 клас“, тема: „Дейности и постижения на учениците в 3-4 и 5-6 клас“ ); „гимназиален етап“ – Ивелин Илиев (група „Християнски ценности“, тема: „Винаги съм си представял рая като библиотека“ – Хорхе Луис Борхес)

Те бяха определени в сравнение с останалите участници във форума. Пепа Лазарова и Ивелина Петрова от РУО на МОН, и отец Чаков от името на епархията благодариха на участниците в конференцията, изразявайки задоволство от съвместната си работа, чието делово начало бе среща с митрополита на Доростолска епархия в края на миналата учебна година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар