понеделник, 17 февруари 2020 г.

Историкът от РИМ Силистра Веселин Аврамов: „Левски е обединяващо звено в българската история

Преди 3 години бяха проведени представителни изяви на група „История – спорни проблеми от българската история“ с ръководител Веселин Аврамов (уредник в РИМ Силистра, в миналото дългогодишен университетски преподавател)

„Левски е име, което е легендализарно във времето и е издигнат до степен на икона за българина, защото той е пример за дело, всеотдайност и възпитание на поколенията. Кое е по-важно да гледаме –човека Левски в миналото или да гледаме човека Левски, както го разбираме днес и ще го разбираме и утре? Разликата е, че Левски като човек също допуска грешки…в лутанията, които той изживява, но той се учи от горчивия си опит“, каза за Общинско радио Силистра историкът и уредник в Регионалния исторически музей в Силистра Веселин Аврамов по повод 147-ата година от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.
„Типичното за Левски е надграждането. Марк Твен има своя мисъл: „Не уважавам тези, които стигат висините. Уважавам тези, които могат да паднат до дъното и да се отлепят от него“, т.е да слезе до долу и да започне да се качва, защото кариерата е временно явление. Докато силата да си паднал и да се изправиш е съвсем друго. Левски е човекът, който започва от нулата, но успява да се изправи и да надгради тези, които са преди него. За българската история той остава с три огромни приноса:  първата теория е за самостоятелен път на българската революция, вторият, че успява да внуши на своите съвременници тази теория и да ги направи истински революционери – онова лутане между вярата в чужди държави, че ще ни освободят и самостоятелната борба; чакането друг да те освободи и делото сам да го направиш това Освобождение“, каза Аврамов.
Третият принос: той създава Вътрешна революционна организация. Виждаме Левски в три плана – Левски като идеолог, Левски като психолог – да спечели масите, и Левски като практик, който успява на практика да направи това и в продължение на няколко години да управлява с желязна воля и самопожертване тази организация. Дори величавото Априлско въстание се опира на комитетите на Левски. Смъртта на Левски е началото на безсмъртието. Човекът Левски е прекрасен и иконата Левски не трябва да се пипа. Над главата на президента и министър-председателя в кабинетите им стои портретът на Левски. Личност, която е излязла от народа.
За разлика от другите нации, българите имат за национален герой, фигура, която е произлязла от самия народ. Левски е безпримерно честен. Не е воден от династически принципи, морал и т.н. Нормално е с това име  страната да пребъде напред. Левски е обединяващо звено в българската история. Левски надраства не само себе си, но надраства и времето“, подчерта Веселин Аврамов.
И още: „Ако в Ботев виждаме поет и революционер по дух, като практик той не е силен. Знаете съдбата на Ботевата чета, но Левски оставя след себе си една комитетска мрежа, която е ядрото на сплотяването на обществото и трябва да го заявя, че в това Левски е просто ненадминат. Безсмъртието е признание на цялото общество. Това не е признание на църковна институция, държавна институция. Когато един народ дава безсмъртие и име, Васил Левски след смъртта си е известен като Апостола на свободата. Когато един народ нарича собствения си национален герой Апостол – човек, който разнася идеи и обединява, мисля, че това е достатъчно, за да го признаем, като герой“.
Община Силистра чрез дирекция „Хуманитарни дейности“ и отдел „Култура“, Общински комитет „Васил Левски“, Общински клуб „Христо Ботьов“ организират по повод 147-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски поредица от възпоменателни инициативи, като те стартират днес от 17,30 часа, когато в зала „Диоген Вичев“ на библиотеката в Силистра ще бъде изнесена публичната лекция под надслов „Пантеонът на българското Възраждане и българското общество днес“ от доц. Георги Вълчев, зам.-ректор на софийския университет „Св. Климент охридски“ и зам. председател на общобългарския комитет „Васил Левски“.  На 18 февруари от 11  часа пред паметника на Апостола в града ще се проведе възпоменателната проява „Поклон, Апостоле!“, където слова ще произнесат кмета на общината д-р Юлиян Найденов и доц. Георги Вълчев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар