сряда, 26 февруари 2020 г.

С архивна изложба и патриотичен концерт НЧ "Доростол" Силистра стартира програмата си за 150-годишнината на читалищното дело в града

С архивна изложба и патриотичен концерт НЧ "Доростол" Силистра стартира програмата си за 150-годишнината на читалищното дело в града. 27 февруари 2020 г.: - 17,15 ч. - откриване на изложбата - фоайе на Младежки дом Силистра; - 17,30 ч. - зала 101 на Младежки дом Силистра. Събитието е в навечерието на Националния празник „Трети март“ – става дума за поредното издание на Фестивала „Песен за България“ с участието на състави на читалището (Смесен хор „Седянка“, Народен хор при АНТП „Силистра“, ГСГП „Златна есен“, ФК „Добруджа“, Балет „Лиденс“ и др.)


Преди това е предвидено кратко тържество, посветено на тазгодишния юбилей на най-голямото в област Силистра читалище, съществувало в миналото и под други имена („Надежда“, „Трендафил”, „Родолюбие”, „Доростол”). Изложбата е първата проява от програмата за цялата година, а нейният финал е в навечерието на друг голям български празник – Ден на народните будители.
На 1 септември т.г. се навършват 150 години на първата в крайдунавския град духовна обител, характерна за българското Възраждане през 19-ия век. Инициативата е на видния български просветен деец Сава Илиев Доброплодни, на когото в града има изграден паметник през 1969 г., а до закриването си през 2010 г. местният театър носеше неговото име. Благодарение на будни силистренски интелектуалци още в началото към читалището е разкрита библиотека с читалня, прераснала впоследствие в общоградска, после в универсална, а днес е самостоятелна регионална институция, която от 60 г. е методическо областно пзвено. Действали са неделно училище и различни кръжоци. Организирани се вечерни курсове, беседи и театрална трупа.

Своя прощъпулник има бъдещето музикално дружество, чийто ярък представител днес е Смесен хор „Седянка“, продължител на 125-годишните музикални традиции в Силистра. През 1965 г. е основан Детски хор „Дунавски славеи“, който просъществува около 30 години. С дарения на заможни силистренци са предоставени самостоятелна сграда и оборудване. През 1943 г. към читалище „Доростол“ с отделен бюджет преминава местният Историческият музей, притежаващ богати археологически сбирки, създаден като училищно мероприятие през 1898 г.

От 1959 г. читалището създава Детска музикална школа в собствена сграда. Поставени са основите на самодеен куклен театър, който през 1981 г. става самостоятелна културна институция, а от 1997 г. до днес е куклен отдел към ДКТ Силистра. Преди 60 г. Читалище „Доростол“ получава висока държавна награда – орден „Кирил и Методий“ (I степен) по случай 90-ата си годишнина и е обявено за „Образцово НЧ“.

От 1966 год. към читалището е създаден Ансамбъл за народни песни и танци „Силистра“ с основател хореографът Стоил Енчев и с диригент на народния хор Станьо Бенев. В момента към ансамбъла е създаденият през 1977 година Детски фолклорен ансамбъл „Добруджанче”, който на два пъти – 1986 и 1996 г., е сурвакал за Нова година държавния глава на България. Съставът е гостувал успешно в много страни, вкл. в Япония със своя пръв ръководител Иван Иванов.

През 2010 г., в съответствие със ЗНЧ, е приет нов Устав и читалището се преименува в „Доростол-1870”. Понастоящем е организатор или партньор в организацията на различни културни събития: Събор на хоровете от крайдунавските градове (13-ото му издание е тази есен, съчетано с честване на 110-ата година на проявата); Фестивал на патриотичната песен „Песен за България”, Празник за реката и морето за 29 юни – Международен ден на р. Дунав, и др. Тепърва в юбилейната година ще се говори за успехите на Народно читалище „Доростол“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар