сряда, 19 февруари 2020 г.

Айдемирци с генерална репетиция в Москва за Празника на кукерите и маските на Сирница

Кукерската група на НЧ РОДОЛЮБИЕ- 2006“ село Айдемир ще прослави Силистра и България на фестивала „Масленица“ в Москва (20-27 февруари). България ще се представи също с фолклорна група от с. Столетово, редом до маскарадни групи от Италия, Унгария, Дания и др. Поканата до самодейците ни е от Клуб за исторически реконструкции „Ротобор“ към правителството на Москва. Очаква се фестивалът да събере над 5 милиона зрители на сцените, разположение на Манежния площад. Айдемирци са участвали успешно в мащабни прояви от този род в България - в Калипетрово, Перник, Ямбол и др. Домакини са и на предстоящия на 1 март 45-и Празник на кукерите и маските в селото, който е част от Областен и от Общински културни календари.

Айдемирци ще участват не само в дефилета по центъра на руската столица, но и ще представят в майсторски класове автентични добруджански ритуали, песни и традиции. Те ще имат възможността да се срещнат с кмета на града домакин Сергей Собянин и с посланика на Република България Атанас Кръстин.

Езическият обичай „Масленица“ (негова великолепна възстановка е пресъздадена във филма Сибириадае пряк събрат на българските Сирни Заговезни. Вариант на празника от няколко години показва местният Руски клуб Силистра навръх празничния ден - тази година, да напомним, на 1 март. В древни времена този ден е един от онези, които помагат да се разбере, че с времето се сменят сезоните. Празненствата винаги са били придружени от огън - горящи огньове (у нас - улюлюнга, улелия), колела и плашило. 

Празникът прилича на нашия Кукеровден, когато се гонят зли духове и зимата с танци, и игри в чест на пролетта и доброто. Тези два празника, провеждащи се на различна географска територия, предшестват строгия пост, който настъпва след Сирница/Масленица.


Няма коментари:

Публикуване на коментар