вторник, 4 февруари 2020 г.

Интервю във френски сайт на силистренка родом - американски икономист

Френското медийно издание в интернет Le Vent Se Lève (www.lvsl.frпубликува интервю със силистренката родом Павлина Чернева - американски икономист от български произход, университетски преподавател и международно признат експерт. Тя е икономически съветник на политика и дългогодишен сенатор Бени Сандерс, който заяви преди година, че ще участва и в президентските избори  през 2020 г. Преди 4 години заедно с Хилъри Клинтън той бе сред двамата главни претенденти за кандидат за президент на САЩ от от Демократическата партия.

Интервюто на Чернева е за MMT – теоретична перспектива за разбиране на паричната система. Основното предложение е, че в съвременния свят парите са обществено благо и държавен монопол. Както отбелязва интервюииращият още в първия си въпрос, „Съвременната парична теория (MMT) е малко известна в Европа“.
Изготвил:
Изданието lvs е лансирано през декември 2016 г. от двама студенти - Антоан Каргоет и Лени Бенбара.  Много бързо към тях се присъединяват около 40 редактори, а редакционният екип е от 10 души. В момента повече от 300 сътрудници пишат в сайта и близо 500 души са към проекта на доброволни начала.

Според Уикипедия, Павлина Чернева (Pavlina R. Tcherneva) е учила математика и икономика в Gettysburg College, Pennsylvania). Дипломата и за икономист е от University of Missouri-Kansas City, където защитава и доктората си  през 2008 г. Преподава икономика и впоследствие става ръководител на програмата по тази дисциплина в Колежа „Бард“. Сътрудник е на Levy Economics Institute и е експерт към Institute for New Economic Thinking. Автор е на множество статии и е редактор в сборни трудове. Особено силен отзвук има нейна публикация от 2012 г., в която се илюстрира разпределението на ефекта от икономическите сътресения върху различните категории доходи. Асоциацията за социална икономика я удостоява с наградата „Хелън Потър“.


Няма коментари:

Публикуване на коментар