понеделник, 15 октомври 2018 г.

Алфатарски театрален смях на сцената в Силистра


На 12 октомври от 19 ч. в салона на Драматичния театър в Силистра бе играна тазгодишната премиера на самодейния читалищен театър в град Алфатар, носител на награди от фестивали в Каварна (втора награда от Националния фестивал на любителските театри в Каварна през 2018 г.), Тополовград и Лом.

През м. май т.г. в салона на Народно читалище „Йордан Йовков-1894 г.” – град Алфатар, където театрална традиция има още от неговия старт през далечната 1894 г., бе проведена поредната премиера - този път на пиесата Юнаци с умни калпаци от Никола Русев, постановка - Петър Чапкънов от ДКТ Силистра, дългогодишен ръководител на състава. 

В игра влязоха артисти от различни поколения, включително и Янка Господинова (мома Петрана) - в момента кмет на общината. В ролите още: Николай Атанасов – Юнак Въсьо, Петър Иванова - Юнак Хараламби, Стоян Златев – Юнак Пандо, Севдалин Георгиев – Юнак Пешко, Василка Маркова – Невеста Бена.
И без зрителят да е със статут на официален театрален критик, той може да възкликне от видяното на сцената, пресъздадено от самодейците, някои от които с богат опит. Раздвижена режисура, чудесно препредаден текст, семпъл, но ефектен мизансцен и деколация.

Може би малко липсва диалектният израз в името на по-естественото възприемане на диалога, защото прекалено купешко звучат ролите. Да не говорим за сбърканото множествено число на глаголите от второто спрежение, особено при единия от героите.

Архив ВЕРСИНАЖ: В „Български алманах” от 1894 година е  записано, че в Алфатар се играе театрално представление в читалището, поради което и ние считаме тази година за негово начало. Читалището се помещава в изоставената вече сграда на килийното училище до църквата. То разполага с библиотека и читалня. Там („срещу неделя”) се събират по-будните хора от селото – даскалите Марко и Съби, Йордан Иванов, Неделчо Танасов, Съби Караколев...По-късно читалището вече е в Попатанасовата, в Куюмджийската, в Арабаджийската къща, в сградата на ДОСО, в старата община и най-после в собствена, специално построена за читалище сграда, открита на 2 февруари 1973 година със средства от самооблагането на цялото население.

В годините тук работят куклено-театрален състав под ръководството на Иванка Бабаяшена и Иван Анчев, както и  детски театрален състав с ръководител Петър Чапкънов. Театралните ни състави в годините са лауреати на всички републикански фестивали на художествената самодейност с общо 27 златни,18 сребърни и 9 бронзови медала.  През 2006 година театралният състав е отличен с призовото второ място на балканския фестивал на комедийните театри в Тополовград за постановата „Нашенци” с режисьор Димитър  Кочланов. 

Между 2006 и 2013 г. награди в различни театрални конкурси имат доайенът на колектива Стоянка Неделчева, Галина Енева, Николета Иванова, ДоротеяЖивкова, Любен  Стоев, Петър Иванов, Ивайло Димитров. Награда, ДимитърПехливански, Марин Иванов и др. Съставът участва в международно турне в Украйна по проект „С България в сърцето” с представления за алфатарци в селата Олшанка, Станковата и Добра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар