петък, 12 октомври 2018 г.

Църквата в Татарица в очакване на своя архиепископ

На 14 октомври от 10 ч. в православния старообрядчески храм "Покров Богородичен" в село Татарица, което е част от село Айдемир, ще започне празнична служба послучай патронния празник на църквата. В нея ще участва архиепископ Флавиан, който от 2000-та година насам е начело на Православна страообрядческа Славска епархия, чието седалище е в Успенския мъжки манастир край гград Тулча в Република Румъния.

Храмът Покров Богородичен е към Славска епархия е част от Руската православна старообрядческа църква в Румъния с център Славския Успенски мъжки манастир. Нейното начало е на това място през 1847 г. и е създадена да защитава  отвъддунавските староверчески общества, едно от които е в Татарица,  населена с потомци на донски казаци, старообрядци.
Уикипедия: Село Татарица е присъединено към село Айдемир през 1955 г. В началото си църквата е била само параклис, но богослужения също са били изпълнявани. По-късно се достроява и освещава и получава вид, подобен на сегашния. През годините има пожар и много опити за грабеж. За изграждането на църквата са използвани модели на други православни храмове. 
В покривната част е устроена глава – на която е поставена осемиращен кръст (руски, старообряден) – за слава на Исус Христос, разпънат на кръста. В края на храма е издигната камбанария със 7 камбани, за благовещявена към благослужения и възвещаване на неприсъстващите за действията в храма или за друго известяване за случило се нещо. Вътре храмът се състои от 3 части: олтар, средна и притвор (паперт).

Няма коментари:

Публикуване на коментар