вторник, 9 октомври 2018 г.

300 деца преминаха през школата на Балет Б2 за 20 години


В края на м. септември т.г. още една силистренска самодейна формация – балет „Б2“, чества своя юбилей – 20 години от създаването си, при това пред многобройна публика в салона на драматичния театър. С идеята на сцената да се качат възможно най-много деца – от начинаещи до вече утвърдени балерини.

Г-жа Боряна Кьосева – създател и неизменен ръководител на балета, разказва за концерта и за извървения път: „Преди 20 години създадох балета, защото исках да танцуват класически балет и деца извън училище „Вапцаров“, така започнахме с всички желаещи от града. Създадох школата, в която най.малките са с 4 навършени години, а могат да танцуват при нас, докато завършат училище. Със сигурност над 300 са преминалите през моята школа деца и подрастващи за тези две десетилетия. Няма обаче продължили в професионалния балет или да го преподават, а и не ми е било цел. Важното е било да се докоснат до танца, да станат една прекрасна публика.

…В юбилейния концерт на сцената се явиха 56 деца, които изиграха 25 танца, подготвяни през целия минал творчески сезон. Танците бяха от различни балетни спектакли. Децата ми много обичат музиката на Петр Илич Чайковски, както и ремикс „парчета“. Разбира се, впечатляват се от модерните ритми, макар че те в България малко по-трудно си пробиват път, за разлика от други страни в Европа.

…Днешните деца искат динамика и бърза смяна на дейностите, с които се занимават. Даже и в рамките на един час за занимания не може прекалено дълго време да се работи по едно и също движение, което налага смяна на начина на репетиране. Докато децата, с които започнах преди години, можеха цял час да правят т.нар. класически екзерсис – сегашните деца не издържат на такъв ритъм.

…Необходимите качества за занимания с балет са музикалност и ритмичност, както и нагласа за много работа. С „Уморих се и не мога“ не става – тези думи трябва да ги забравят в балетната зала. За радост текучеството е малко – щом са дошли в залата се сприятеляват, заедно се движат, стават една група, едно цяло. Заниманието с балет формира дисциплина и е ангажимент към нещо смислено в живота. Факт е, че децата гледат да си свършат задачите вкъщи, за да имат време да дойдат за репетиция в залата.

…Що се отнася до момчетата, винаги има по един-двама младежи, талисмани в балета. Дърпат се да танцуват момчетата от балета, казват, че ако е хип-хоп – ще дойдат. Макар че трябва да знаят колко много ще им помогне балетната подготовка. Дори при фолклорните танци има специален екзерсис – и пак се тръгва от станката и от позициите на тялото. Но в публиката ни редовно има момчета.

…Не съм броила получените в годините награди, дори през последните две години не съм ги описала, а трябва. Една от най-запомнящите се е от Италия през 2008 г., където в рамките на конкурса имаше възможност за запознанства с други деца, както и забавления.

Запомнящо се бе и участието ни в Малага в българска фестивална изява, тъй като моите балерини успяха да видят българи, които на други географски ширини пеят и танцуват български танци, а това беше вълнуващо.

…Бъдещето на балета е да посмеем да сглобим балетен спектакъл – на основата на „голям балет“ или с нещо ново, примерно да разкажем приказка с движение и танц.

….В нашата работа е важно да имаш съмишленици, т.е. хора, които да мислят като теб. Подкрепа е необходима от страна на родителите, защото само желанието на децата не стига. Става дума за допълнителни репетиции, ушиване на костюми, пътувания за фестивали и конкурси.

…Подкрепата от родителите е с различни мотиви – искат те да ходят изправени, да се докосват до друга музика на практика в един различен свят, обичат да ги водят на балетни спектакли в най-близки градове като Варна и Русе. Необходима е друга подкрепа – в случая от пет години насам зад гърба ми е НЧ „Дръстър 2012“, осигуряващо ни постоянна балетна зала, както и сцена. Но най-голямата подкрепа е пълната зала.

…За концерта популярната вече певица Ели Раданова с голямо желание дойде да участва в концерта и изпълни двете си хитови песни, представени това лято и с клипове. Децата много й се радваха. Тя даде много автографи, с нея си бяха направени много снимки.

…В близките месеци следваща изява е традиционният ни концерт с МС „До Ре Ми“ с р-л Бонка Скорчелиева, който е за Коледа. Тук е мястото да отбележа творческото си партньорство със сем. Скорчелиеви, вкл. с Пламен Скорчелиев – при подготовка на музика. Очакваме да имаме повече изяви през пролетта на следващата година. Занапред планираме да създадем малко повече танци на народите“.

Балет Б2 е създаден през 1998 година. В състава танцуват деца от 4 до 19 години. В репертоара му се включва палитра от разнообразни танци: класически, характерни, модерни техники, джаз и т.н. Идеята е да се обхванат деца, които имат желание и талант да разработват танцовия си потенциал. Съставът участва всяка година в много национални и международни конкурси и фестивали, в празници и концерти в Силистра. Участвал е в турнета в Турция, Румъния, Русия, има награди от фестивали и конкурси в Унгария, Литва, Италия и Румъния.

   

Няма коментари:

Публикуване на коментар