понеделник, 15 октомври 2018 г.

Миряните от Татарица посрещнаха своя архиепископ

Служба за празника Покров Богородичен в едноименния храм в село Татарица, отслужена от архиепископ Флавиан - духовен водач на Православна старообрядческа Славска епархия с център Успенски манастир край град Тулча в Република Румъния.
Църквата "Покров на Пресвета Богородица" в селото, което е съставно на село Айдемир, е строена през 1750 година и няма аналог в страната. Камбаната, иконите, свещниците и богослужебните книги са от световноизвестната Киевско-Печорска лавра в Украйна. За пръв път гостуват мощи на св. великомъченик Г. Хаздой. По традииця имаше обща трапеза със супа от кокошка, пита  основно ястие и местно вино.

БТА: Храмовия празник на църквата си "Покров на Пресвета Богородица" отбелязаха живеещите в силистренското село Татарица етнически руснаци, съобщиха от Областната администрация в Силистра.


Гост бе областният управител на област Силистра Ивелин Статев. В Татарица дойде и архиепископ Флавиан, който е начело на Православна страообрядческа Славска епархия със седалище Успенски манастир край Тулча в съседна Румъния. С него бе и свещеник Флориян, който преди години служеше в татаришкия храм.


Татарица е населена с руснаци, дошли по тези земи преди повече от триста години. Според исторически свидетелства великоруските заселници от сектата на некрасовците намират убежище в пределите на Османската империя през 1674 година след потушаването на Булавинския бунт в Русия.
За с. Татарица пишат Садък Паша /Чайковски/ през 1842 година и Константин Иречек през 1881 година.
Храмът Покров Богородичен е към Славска епархия е част от Руската православна старообрядческа църква в Румъния с център Славския Успенски мъжки манастир. Нейното начало е на това място през 1847 г. и е създадена да защитава  отвъддунавските староверчески общества, едно от които е в Татарица,  населена с потомци на донски казаци, старообрядци.
Уикипедия: Село Татарица е присъединено към село Айдемир през 1955 г. В началото си църквата е била само параклис, но богослужения също са били изпълнявани. По-късно се достроява и освещава и получава вид, подобен на сегашния. През годините има пожар и много опити за грабеж. За изграждането на църквата са използвани модели на други православни храмове. 
В покривната част е устроена глава – на която е поставена осемиращен кръст (руски, старообряден) – за слава на Исус Христос, разпънат на кръста. В края на храма е издигната камбанария със 7 камбани, за благовещявена към благослужения и възвещаване на неприсъстващите за действията в храма или за друго известяване за случило се нещо. Вътре храмът се състои от 3 части: олтар, средна и притвор (паперт).

Няма коментари:

Публикуване на коментар