понеделник, 8 октомври 2018 г.

Българи и румънци припомниха в Нова Черна как се готви мамалига


В Силистренското село Нова Черна, намиращо се в община Тутракан на главния път Силистра - Русе, десетки българи и румънци припомниха на над 500 участници във Фестивала на мамалигата как се готви ястие, изхранило в най-бедните години - обикновено по време и след войни, населението на Балканите. В шестото издание - със специалното участие на Иван Звездев, който преди години готви рибни ястия край Балтата до Силистра, и подготви над 10 предавания за телевизията за кухнята на село Калипетрово.

В същото време, според БТА, така е станало ясно че "Най-вкусната мамалига се приготвя в силистренското село Сребърна чрез Димитрина Симова от известната с кулинарните си умения "Фамилия Симови" - призьори и от други гурме изяви в страната, и във великотърновското Горско Ново село - чрез Ценко Дуков


Домакините раздадоха и други награди: за най-атрактивно рязане на продукта от царевично брашно - Гергина Парпалова от Нова Черна; за най-добра техника за приготвяне на качамака - Надежда Турлакова от Тутракан; за най-ароматно ястие - Иванка Делева от Нова Черна; за най-голям ентусиаст бе определена Атанаска Атанасова от Тутракан, а за най-активен популяризатор на добруджанската кухня - Стефка Великова от Балчик. 

Основен организатор на фестивала е местното читалище "Васил Йорданов - 1942" с подкрепата на кметството на селото и като част от културния календар на община Тутракан, чийто кмет д-р Димитър Стефанов поздрави лично участниците, както и от Областен културен календар, поради което поздравителен адрес изпрати и областният управител Ивелин Статев.

"Началото на ястия от царевично брашно в Европа и в по нашите географски ширини е през 16-еия век, когато царевицата като земеделска култура е пренесена от Америка", заяви за една от националните телевизии д-р Йордан Касабов - етнолог, който в дадената си под печат книга за културата на шиковското население от Добруджа включва и рецепти за подобни и други характерни за тукашните хора ястия. Той смята за грешно обявяването на мамалигата, известна още като качамак, за храна с изключително румънски произход, още повече, че във всяка страна, където се отглежда царевица, има подобни блюда.

Най-вероятно ще ги срещнем и във Фестивала "Гозбите на Добруджа", който за пореден път ще бъде в село Сребърна - тази година на 13 октомври от 10 ч. на площада на селото. В рамките на проявата е представянето на диска с 13 народни песни, изпети от кмета на селото Георги Иванов, който от 12 години е солист на АНТП "Силистра". Песните са в съпровод на музиканти от град Добрич.




Няма коментари:

Публикуване на коментар