понеделник, 8 октомври 2018 г.

Силистренското ротарианско барбекю най-вкусно на състезание в Русе

Назаем от Акцент.БГ

За шести пореден път Русенските ротарианци бяха домакини на една прекрасна и много вкусна традиция. На терасата на хотелски комплекс „Люляка” 11 отбора от седем клуба по поречието на Голямата река премериха сили в майсторлъка на барбекюто. Два отбора на Ротари- Русе, един на Ротари Русе- Дунав, на Силистра, Тутракан и Свищов, както и на Гюргево и Нови сад.

Зад скарата застанаха в тандем Велковски- Пенев и сътвориха класиката в жанра - мешана скара, в която деликатес бе бробът в було и зеленчуците на сач. Иван Сонев, Емил Коцев и малката му помощничка представляваха първия отбор на Ротари клуб Русе. Надежда М – Бяла бе и добре брандирана скара. Отборът на Президента на Ротари клуб Русе-Дунав представляваше и въртеше мръвките Асен Атанасов.


Ротари Силистра – Свилен Съботинов, Николай Костов и Боян Боев, работиха над мичита /за незнаещите румънски език - кебапчета с чесън/, телешки бургер, кюфтета със зелен лук и др. Традиционно участие вече има отборът на Бако Кольо, въпреки че от него на скарата остана само името. Каролев и Вълчев се стараха и успяха да се представят с превъзходна рибена чорба. 

Отборът на Нови сад в състав - Марин Байрактарович, Зоран Симович и гл. готвач Йован Веля също се бяха въодушевили над димящите дървени въглища.

Румънските представители Виктор и Дойна Кайнару и Кости избраха зелеви сърмички, които бяха според бързата им консумация много добре оценени.
Журито в състав Елис Костова Силистра, Йонав Веля от Нови сад и Дойна Кайнару от Гюргево определиха най-добрите. Оказа се, че на първите три места са техните отбори.

Последва и благотворителна томбола. За първи път бе представено и нещо изключително интересно - барбекю "самолетна бомба",. Това разгорещи страстите и разголи хазартния дух на участници и гости. Въпреки сериозната конкуренция, Евгени Велковски спечели съоръжението с двойна употреба /предстои му да попълни и предаде в Дунарит Декларация, че няма да предостъпва или препродава уреда/.

Ротарианци и техните гости имаха възможността да наблюдават красиви манекенки, които дефилираха с новата колекция на русенска модна къща. Да не пропуснем, станалата вече популярна Аброзия на Кольо Пазарджиев бе едно от най-търсенине и ценени питиета на празника.


Назаем от Фейсбук

Екип от майстори на подготовката на скара, представил Ротари клуб Силистра в състав: семействата на ротарианците Николай Костов, Боян Боев и Свилен Съботинов, стана пръв в конкурс сред 11 участници в международно състезание за най-добро BBQ в Русе. Отделно - трето място - бонус от публиката. Организатор на своеобразната международна надпревара край река Дунав за пореден път бе Ротари клуб Русе Дунав с тазгодишен президент Генади Георгиев.

Тя премина с участието на гостуващи ротариански екипи от град Гюргево - Република Румъния, и от град нови Сад - Република Сърбия, които също са в челните тройки на класирането както в официалното класиране, така и по вкуса на публиката.
По волята на дегустиращите над 100 участници в събитието силистренският екип, подготвил различни елементи от скарата с продукти на "Актуал", се класира на трето място. Отборът на президента на домакините също бе сред най-добрите.
Силистренци направиха впечатление не само с вкуса на представеното барбекю, но и с визията на изготвеното меню. Отделно на организаторите бе подарен екземпляр от албума с 13 песни на ротарианеца Георги Иванов - кмет на село Сребърна и солист на АНПТ "Силистра", който бе разигран търг заедно с уникално устройство за печене на скара, произведено от "арсенал".
За доброто настроение на участниците и гостите се погрижиха фолклорен оркестър със солисти, както и момичетата, представили модели с шевици с народни мотив на модната къща на Елена Христова.
Логистика: Йордан Георгиев

Няма коментари:

Публикуване на коментар