петък, 5 октомври 2018 г.

Вокална група от Силистра възстанови песни на композитора Хетко Николов

Празнична вечеря в Силистра в навечерието на международния ден на учителя (5 октомври, учреден от ООН), честван в 100 страни по света, бе проведена в Силистра с десетки педагози ветерани.

 
Тържеството бе организирано по идея на доц. д-р Илияна Горанова – дългогодишен директор на ИПУ Силистра и на Филиал Силистра на РУ „Ангел Кънчев“, почетен гражданин на Силистра през 2018 г.
 
Проявата бе в изпълнение на нейно обещание при връчването на наградата й на 14 септември по време на тържественото заседание на ОбС Силистра, а предложението бе прието от органите на местното самоуправление с ангажимента да стане традиция.
 
Организатор бе съществуващия от две години Клуб на учителя пенсионер „Иван Байчев“, издирил и поканил около 100 учители ветерани от местни основни и средни училища, както и преподаватели от Филиал Силистра на Русенския университет. 
 
Инициативата бе осъществена от община Силистра със съдействието на други спомоществователи, сред които лепта, събрана от общинските съветници; от „Стомана“ АД, както и от членове на Клуба.
 
Цвете за всеки участник във вечерта от името на Областна администрация Силистра поднесе зам.-областният управител Стоян Бонев, а пред всички бе представен и специалният поздравителен адрес на областния управител Ивелин Статев.
 
Приветствия имаше от името на Общински съвет Силистра с председател д-р Мария Димитрова – патрон на инициативата, и от кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов – домакин на вечерта, както пише в поканите.
 
Поздрави от ВГ „Златна есен“ и от ВГ „Ретро“ при НЧ „Доростол“ Силистра, от Студио „До Ре Ми“ и от инструменталния дует Григор Шопов – Стоян Дечев (музикален педагог, почетен гражданин на Силистра). 

Възпитаниците на музикалния педагог Никола Касабов от група „Ретро“ възстановиха песен на композитора Хетко Николов, от чиято кончина тази година се навършват 30 години, за да поздравят колегите си, участници в тържеството. 

Нея те ще представят и на  предстоящата Международна музикално-сценична среща „Европа на крилете на песента и красотата“ със средства във връзка с изпълнение на Комуникационна стратегия на  Република България – Работна програма за 2018 г. (дейност 2 в приоритет 2)

Освен на легендарния силистренски композитор, чито песни са изпели Лили Иванова, Маргарита Хранова и др. известни певцисъбитието е посветено на 110 години Музикално дружество „Гайда“, 120 г. Музикално дружество и хор  „Седянка“, 90 г. от рождението на диригента Ивелин Димитров – родом от Силистра и почетен гражданин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар