сряда, 3 октомври 2018 г.

Кметът на село Сребърна с първи албум с народни песни

Кметът на село Сребърна Георги Иванов - от 12 г. солист на АНТП "Силистра" при НЧ "Доростол", издаде на CD първия си албум с народни песни, три от които сребърски, а останалите 10 са от добруджанската етнографска област.  Музика и аранжименти: Живко Желев.

Дискът е със записи в съпровод на оркестър "Бисери и приятели от град Добрич. Автори - на текстове - Красимира Христова и Полина Дакова, а някои от песните са от репертоарите на Стоян Радев, Георги Жеков и Красимир Станев.

Представянето на албума е включено в програмата на фестивала "Гозбите на Добруджа, който е на 13 октомври от 10 ч. в село Сребърна. Той е проява от областния и от общинския културни календари, организиран от община Силистра, НЧ "Възраждане“ и от кметството на селото.

Назаем от ФсБ-профил Общинско кабелно радио: Георги ИВАНОВ: „Обичам добруджанския фолклор. Исках тези позабравени песни да излязат на бял свят. Отдавна се занимавам с музика, реших, че трябва да оставя нещо след себе си.
Заглавието на албума е „Песни от Сребърна и Добруджа. Постарах се в него да бъдат обхванати стари песни, които са се пеели в селото, от стари баби и самоуки изпълнители, песни, които съм ги запазил в годините. Исках някои от песните да излязат на бял свят, да бъдат публикувани и представени на различни нива. Изразявам благодарност към Живко Желев и Петър Петров, които направиха и нови песни - също характерни за Добруджа и Сребърна“. Три от песните вече са записани в една от фолк телевизиите - снимките са правени в Сребърна и във Ветрен, вкл. в къщата на дългогодишния му кмет Неделчо Кескинов, самият също музикант.

Т

2 коментара:

  1. Браво Гошо каак мога да приитежавам диска.

    ОтговорИзтриване
  2. Сигурно и аз имам едно кутре от спонсорирането на този диск . Нали работих за фирмата на баща му преди няколко години . Да е жив и здрав !

    ОтговорИзтриване