понеделник, 15 октомври 2018 г.

След 6-ия фестивал "Гозбите на Добруджа" в очакване на...Добруджанска кулинарна енциклопедия

Проведен бе 6-ият кулинарен фестивал "Гозбите на Добруджа - Сребърна 2018", част от Областен културен календар, дело на община Силистра, кметство Сребърна и НЧ "Възраждане. С участието на стотици ястия в няколко категории. Фолклорна програма от състави от Силистренска и Русенска области. Гости от няколко национални телевизии и вестници с агронасоченост в рамките на пътуване в Добруджа на Асоциацията на селскостопанските журналисти в България, подкрепено от Министерството на земеделието, храните и горите (репортаж на сайта www.agronovinite.com/madzhun-ot-dinya-i-zaharna-metla-na-kulinarniya-festival-v-srebarna/).

Поздравления чрез личното участие на Ивелин Статев - областен управител, от д-р Мария Димитрова - председател на ОбС Силистра, с участието на Тодор Тодоров - областен координатор на ПП ГЕРБ - партията е сред спонсорите на проявата, на Цветана Игнатова - директор на дирекция "Хуманитарни дейности" при община Силистра.


Поздравителен адрес от д-р Юлиян Найденов - кмет на община Силистра - съорганизатор и финансов спомоществовател на събитието - най-голямо по рода си в областта, до което по обществено признание се нареждат още няколко общински прояви -- Празник на маджуна в Смилец, Пъстра добруджанска трапеза в Ламбриново и Празник на земята и плодородието в Бабук - всички те в община Силистра, както и Фестивалът на мамалигата в село Нова Черна, който премина наскоро със специалното участие на ТВ-готвача Иван Звездев, дошъл до Крайдунавска Добруджа, за да се научи на ястия от царевично брашно.

Други спонсори: Ротари клуб Силистра - награди за изявата на Смесен хор "Седянка" при НЧ "Доростол" Силистра ("Три обредни пити") и Фамилия "Симови" (за поредно чудесно представяне, вкл. и за етновизия); награда на областния управител на Силистра ("Вечен календар") - на Калина Михайлова от с. Шуменци - за дългогодишно опазване на традициите; ЗК "Сребърна", Комплекс "Дива", "БГ агро земеделска компания" ЕООД, "Никала Слатински" ЕООД, Рибен магазин в Силистра на Орлин Николов. Специална награда имаше за децата на село Сребърна, участници в проявата.
Награди получиха близо 15 от участниците, но най-големите от тях са за: Марина Красимирова - Сребърна - 1. м. в раздела за супи; Иванка Петрова - Попина - 1. м. в раздела за основни ястия; Мария Желязкова - Сребърна - 1. м. в раздела за десерти. 

Участието в конкурсната програма оцени жури в състав: Йордан Касабов - д-р етнолог - председател; членове - представители на ПГСУАУ "Ат. Буров" Силистра: Стоянка Желязкова, Росица Раданова, Сияна Боева. За доброто настроение в поздравителната програма се погрижиха състави от Силистра - ФГ "Златен клас" и Фолк клуб "Симеонов" , Русе (кв. Долапите), Калипетрово, Смилец, Попина, Стефан Караджа и Ситово.

Сред основните моменти във фестивала бе представянето на първия албум с 13 народни песни на кмета на село Сребърна Георги Иванов - солист на АНТП "Силистра". Специално за него пяха Анелия Радева и Милен Радев от Дулово, Цветанка Морарова и Петър Петров от Силистра, Желязка Колева от Добрич, при това в присъствието на Живко Желев, аранжор на песните в албума.

Няма коментари:

Публикуване на коментар