сряда, 3 октомври 2018 г.

В Биосферен парк „Сребърна“ започна програма за чествания на 70-ата година на резервата и 35-ата година на природонаучния музей


На 3, 6 и 7 октомври т.г. са празничните прояви, посветени на една от най-разпознаваеми по света природна забележителности в област Силистра – Биосферен парк „Сребърна“, във връзка със 70-ата годишнина от обявяването на сребърското блато сред защитените територии, както и по повод присъединяването му към мрежата от биосферни паркове на световната организация ЮНЕСКО, и 35 години на музея, заслужил фото изложбата „Сребърна магия“.


Изложбата е подготвена от  служителите на музея, начело с Елена Илиева – директор през последните пет години, която в приветствието си към гостите припомни, че през 2014 г. е последният голям ремонт на сградата и на експозицията в нея, за да придобие настоящия си вид.

Тя посочи като положителен момент в работата партньорството с РИОСВ в Русе, с Областна администрация – в ритуала тя бе представена от Стоян Бонев – зам.-областен управител, който поздрави от името на държавната власт на регионално ниво, с община Силистра, от чието име поздрав поднесе зам.-кметът инж. Тихомир Борачев.

 Дългогодишният директор д-р Росен Илиев подари на музея снимка с дрон, представяща от високо прелестта на биосферния парк
В почивните дни са другите две главни събития в програмата на честванията на годишнините на парка и на музея, като на 6 октомври деца и възрастни ще участват в различни инициативи, вкл. базар, арт-работилници, игри и др.

На 7 октомври е програмата на спортната проява „Сребърна рън“ (бягания на 3 км, вкл. за деца до 7 г. навършени, с придружител, 7 км, 13 км и 21 км), като в тях се очаква да се включат между 100 и 200 души, вкл. от чужбина. Кросът ще се проведе на територията на защитена местност „Пеликаните - бивша буферна зона на резервата.
Проявата е организирана от РИОСВ Русе – стопанин на парка, заедно с русенски бегови клуб. За двете събития повече на интернет страниците www.riosv-ruse.orgwww.srebarnalake.comwww.facebook.com/events/30400946668261.

По информация от РИОСВ БП „Сребърна“ се намира на главното миграционно трасе на прелетните птици между Европа и Африка (Via Pontica). Езерото е уникално със свободно плаващите по повърхността му тръстикови острови. Животинският свят е много разнообразен. В резервата и неговите околности са установени 223 вида.

Тук живеят 22 редки, уязвими или застрашени видове животни и растения, включени в Червения европейски списък на глобално застрашените животни и растения, и 149 вида от Червената книга на България.

В резервата се срещат 41 вида бозайници, 11 вида влечуги, 10 вида земноводни и 24 вида риби. Най-голямо е разнообразието на птиците. 
Гордостта на резервата е гнездовата колония на къдроглавия пеликан. През 2017 година Програмата „Човекът и биосферата одобри разширение на биосферния парк, с което се изпълниха критериите на Севилската стратегия и вече говорим за Биосферен парк „Сребърна, един от четирите по рода си в България.

В парка са снимани поне два игрални и няколко документални фирми. За „Елдорадо на птиците“ се говори още от края на 19-ия в., а преди 100 г. за него пише и проф. Анастас Иширков, известен географ, настоящ патрон на едноименното силистренско село.

На 13 октомври в центъра на село Сребърна е следващото голямо събитие, на което то е домакин - предстои фестивалът Гозбите на Добруджа, която е в областния и в общинския календари.
В рамките на фестивала е и представянето на албума с 13 добруджански песни, три от които са за село Сребърна, изпълнени от кмета на селото Георги Иванов - с негова помощ се осъществяват празничните моменти, който от 12 години е солист на АНПТ Силистра при НЧ Доростол. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар