сряда, 17 октомври 2018 г.

Отново концерт „Заедно по-добри“ и 16-дневна кампания срещу домашното насилие



 В края на седмицата в Силистра предстои да бъде проведен концерт, какъвто скоро не е имало в Крайдунавска Добруджа, при това по повод, който заслужава внимание. Става дума за проявата „Заедно по-добри“ на СНЦ „Женско сдружение „Екатерина Каравелова“ и...приятели“, каквава е провеждана и в предишни години в рамките на т.нар. 16-дневна кампания, обвързана с противодействието срещу домашното насилие.


През м. май 2018 г. стартира изпълнението на Проект„Устойчиво развитие на Център за консултиране и превенция от домашно насилие Силистра“. Същият е финансиран между Министерството на правосъдието и ЖС „Екатерина Каравелова“ Силистра.
В рамките на проекта се подкрепят пострадали от домашно насилие, основно чрез юридическо консултиране. Работи се и с извършители на насилие, насочени със съдебна заповед от съдилищата на територията на региона. Програмата е дългосрочна, като в рамките на 6 месеца с извършителите работи основно психолог.
През 2017 г. организацията разработи програма за работа с подрастващи, насочена към развитие на знания, нагласи, убеждения и ценности за ранна превенция и защита от домашно насилие.  През 2018 г. е стартирано изготвянето на мини наръчник по темата, насочен към деца във възраст от 7 до 10 години.  Същият бе отпечатан преди началото на учебната година и се разпространява сред ученици и учители в началния курс на обучение.  До ноември 2018 г. се предвижда провеждането на срещи по училища за приложение на програмата за превенция.
Програмата на проявата е в две части – на открито „под липата“ в центъра на града, със съдействието на община Силистра, където на 19 октомври от 12 до 18 ч. ще е възможно откупката с благотворителна цел на ценни книги, подарени на организаторите. Отделно - по атрактивен начин Виктория Денева и Жулияна Георгиева ще рисуват къна върху детски личица или върху ръцете им., а Боян Иванов ще рисува картини.
Благодарение на екипа на Миглена Георгиева ще възможно всеки желаещ да си изработи собствена мандала (концентрична диаграма с духовно или ритуално значение), която според българската традиция осигурява енергийна защита, както още гривна, бижу или картичка.
От 15 до 18 часа отново на пл. „Свобода“ ще звучат гайда и акустична китара; ще има открит урок по зумба с екипа на Нели Йорданова, както и тайнствено огнено шоу.
В салона на община Силистра от 18,30 ч. ще е самият концерт  Заедно по-добри, приходите от който - билетите са по 2 лева, и се разпространяват като покани, в който ще участват представители на Музикална школа „Великов“ и ЦМИ „Мегатон“, балетите Б2 и „Аксел“, триото „Антонио Минев - гайда, Борислав Лазаров - гайда, и Арександър Малчев – тъпан“, възпитаници на Чавдар Тодоров, и Ансамбъл „Ритъм“ при НЧ „Св. св. Кирил и Методий“ Силистра.
Както винаги, приходите от "Заедно по-добри" ще са закупуване - в случая на дрехи и вещи от първа необходимост за децата от Кризисен център Силистра - услуга, осъществявана от екип на Женско сдружение „Екатерина Каравелова“ - единствено по рода си с подобни ангажименти в социалната сфера в област Силистра.
В рамките до 15 ноември е разположена т.нар. 16-дневна кампания срещу домашното насилие, провеждана със съдействието на Експертен регионален съвет срещу домашното насилие в Силистра, който е единствен по рода си в страната. На 17 октомври в Областна администрация Силистра бе проведено второто за годината заседание с подкрепата на областния управител на област Силистра Ивелин Статев.
Със съдействие на Областна администрация Силистра преди 4 години бе създадена структурата, събираща се всяка година по два пъти с участието на представители на различни институции, вкл. правораздавателни органи, социални служби, общински администрации и други от цялата Силистренска област.
В  някои от точките в дневния ред бе представена обсъдена картината, очертана в поредния 4-и мониторингов доклад за периода 1.01.2017 – 31.12.2017 г. по приложение на Закона за защита от домашно насилие в региона и за работата относно неговото преодоляване на регионално ниво.

Няма коментари:

Публикуване на коментар