вторник, 30 октомври 2018 г.

Проявата „Заедно СМЕ по-добри“ събра средства за Кризисен център СилистраВ Силистра бе проведена поредната благотворителна вечер, в която 17 гайди и 1 тъпан от Музикална школа „Великов“ сложиха началото на концерта „Заедно СМЕ по-добри“ в Силистра, проведен в салона на община Силистра до Дунавски парк.

Организатор за 8-ми път бе Женско сдружение „Екатерина Каравелова“ с председател инж. Христина Георгиева. Участваха още представители на Център за музика и изкуства „Мегатон“, балетите „Б2“ при НЧ „Дръстър“ Силистра и „Аксел“ при ОДК Силистра, както и Ансамбъл „Ритъм“ при НЧ „Св. св. Кирил и Методий“ Силистра, трио гайдари от школата на Чавдар Тодоров и др.

Заедно с проявите през деня на пл. „Свобода“ са събрани общо 1 551,55 лв, които като приходи са за обитатели на Кризисен център – една от социалните услуги към ЖС „Екатерина Каравелова“ Силистра. Проявата е в рамките на т.нар. 16-дневна кампания (до 15 ноември), обвързана с противодействието срещу домашното насилие. Част от нея са клипове и предавания в ефира на Радио „Мелодия“ Силистра, каквато е традицията през последните няколко години.

Програмата на проявата бе в две части – на открито „под липата“ в центъра на града, със съдействието на община Силистра, където стана възможно в деня на концерта – 19 октомври, откупка с благотворителна цел на ценни книги, подарени на организаторите.

Отделно - по атрактивен начин Виктория Денева – известен дърворезбар, и Жулияна Георгиева  рисуваха с къна върху детски личица или върху ръцете им., а Боян Иванов – трето поколение художник, рисува картини.

Благодарение на екипа на Миглена Георгиева от Дулово всеки желаещ си изработи собствена мандала (концентрична диаграма с духовно или ритуално значение), която според българската традиция осигурява енергийна защита, както още гривна, бижу или картичка.
В продължение на три часа –  15 до 18 часа отново на пл. „Свобода“  звучаха гайда и акустична китара; проведен бе открит урок по зумба с участието на екипа на Нели Йорданова, имаше и тайнствено огнено шоу.
Както винаги, приходите от „Заедно по-добри“ ще са закупуване - в случая на дрехи и вещи от първа необходимост за децата от Кризисен център Силистра – услуга, осъществявана от екип на Женско сдружение „Екатерина Каравелова“ – единствено по рода си с подобни ангажименти в социалната сфера в област Силистра.

През м. май 2018 г. стартира изпълнението на Проект„Устойчиво развитие на Център за консултиране и превенция от домашно насилие Силистра“. Същият е финансиран от Министерството на правосъдието и ЖС „Екатерина Каравелова“ Силистра.

В рамките на проекта се подкрепят пострадали от домашно насилие, основно чрез юридическо консултиране. Работи се и с извършители на насилие, насочени със съдебна заповед от съдилищата на територията на региона. Програмата е дългосрочна, като в рамките на 6 месеца с извършителите работи основно психолог.


 В разпространение сред ученици и учители в началния курс на обучение в училищата е  мини наръчник по темата, насочен към деца във възраст от 7 до 10 години.  До края на м. ноември т.г. се предвижда провеждането на срещи по училища за приложение на програмата за превенция.  

На 17 октомври в Областна администрация Силистра бе проведено второто за годината заседание с подкрепата на областния управител на област Силистра Ивелин Статев. Със съдействие на Областна администрация Силистра преди 4 години бе създадена структурата, събираща се всяка година по два пъти с участието на представители на различни институции, вкл. правораздавателни органи, социални служби, общински администрации и други от цялата Силистренска област.


В  някои от точките в дневния ред бе представена обсъдена картината, очертана в поредния 4-и мониторингов доклад за периода 1.01.2017 – 31.12.2017 г. по приложение на Закона за защита от домашно насилие в региона и за работата относно неговото преодоляване на регионално ниво.
Също наскоро бе открит кабинет за юридически, психологически и социални консултации, намиращ се в сградата, известна в Силистра като „Стоматологията“. Заедно с други помещения, ползвани от Сдружението за извършване на социалните услуги, кабинетът бе ремонтиран и обзаведен със собствени средства. За интериора помогнаха и подаръците на участвалите в откриването – представители на Областна администрация и на община Силистра.


Няма коментари:

Публикуване на коментар