понеделник, 15 октомври 2018 г.

Отново концерт "Заедно по-добри" и 16-дневна кампания срещу домашното насилие

АдресСилистра, ул. Никола Йонков Вапцаров 52 ,
тел. 086  820 487 - заявки за покани с благотворителна лепта от 2 лева.
В края на седмицата в Силистра предстои да бъде проведен концерт, какъвто скоро не е имало в Крайдунавска Добруджа, при това по повод, който заслужава внимание. Става дума за проявата "Заедно по-добри" на СНЦ "Женско сдружение "Екатерина Каравелова" и...приятели, каквава е провеждана и в предишни години в рамките на т.нар. 16-дневна кампания, обвързана с противодействието срещу домашното насилие.

През м. май 2018 г. стартира изпълнението на Проект„Устойчиво развитие на Център за консултиране и превенция от домашно насилие Силистра“. Същият е финансиран по Договор № 93–00–136/16.05.20187 г. между Министерството на правосъдието и ЖС «Екатерина Каравелова» - Силистра.
В рамките на проекта се подкрепят пострадали от домашно насилие, основно чрез юридическо консултиране. Работи се и с извършители на насилие, насочени със съдебна заповед от Съдилищата на територията на региона. Програмата е дългосрочна, като в рамките на 6 месеца с извършителите работи основно психолог.
През 2017 г. организацията разработи програма за работа с подрастващи, насочена към развитие на знания, нагласи, убеждения и ценности за ранна превенция и защита от домашно насилие.  През 2018 г. е стартирано изготвянето на мини наръчник по темата, насочен към деца във възраст от 7 до 10 години.  Същият ще бъде отпечатан преди началото на учебната година и ще бъде разпространен сред ученици и учители в началния курс на обучение.  До ноември 2018 г. се предвижда провеждането на срещи по училища за приложение на програмата за превенция.

За четвърта поредна година Сдружение «Екатерина Каравелова» извърши мониторинг по приложението на Закона за защита от домашно насилие на територията на региона. Изготвен е мониторингов доклад за прилагане на нормативната уредба, за периода 1.01.2017 – 31.12.2017 г.

Програмата на проявата е в две части - на открито - "Под липата" в центъра на града, със съдействието на община Силистра, където на 19 октомври от 12 до 18 ч. ще е възможно откупката с благотворителна цел на ценни книги, подарени на организаторите. Отделно - по атрактивен начин Виктория Денева и Жулияна Георгиева ще рисуват къна върху детски личица или върху ръцете им., а Боян Иванов ще рисува картини.

Благодарение на екипа на Миглена Георгиева ще възможно всеки желаещ да си изработи собствена мандала (концентрична диаграма с духовно или ритуално значение), която според българската традиция осигурява енергийна защита, както още гривна, бижу или картичка.

По същото време от 15 до 18 часа отново на пл. "Свобода" ще звучат гайда и акустична китара; ще има открит урок по зумба с екипа на Нели Йорданова, както и тайнствено огнено шоу.

В салона на община Силистра от 18,30 ч. ще е самият концерт "Заедно по-добри", приходите от който - билетите са по 2 лева, и се разпространяват като покани, в който ще участват представители на Музикална школа "Великов" и ЦМИ "Мегатон", балетите Б2 и "Аксел", триото "Антонио Минев - гайда, Борислав Лазаров - гайда, и Арександър Малчев - тъпан", възпитаници на Чавдар Тодоров, и Ансамбъл "Ритъм" при НЧ "Св. св. Кирил и Методий" Силистра.

Както винаги, приходите от "Заедно по-добри" ще са закупуване - в случая на дрехи и вещи от първа необходимост за децата от Кризисен център Силистра - услуга, осъществявана от екип на Женско сдружение "Екатерина Каравелова" - единствено по рода си с подобни ангажименти в социалната сфера в област Силистра.

В рамките до 15 ноември ще бъде разположена 16-дневната кампания срещу домашното насилие със съдействието на Експертен регионален съвет срещу домашното насилие, който е единствен по рода си в страната, който на 17 октомври от 14 ч. ще има заседание в Областна администрация Силистра.

То се провежда с подкрепата на областния управител на област Силистра, с чието съдействие преди 4 години бе създадена структурата, събираща се всяка година по два пъти с участието на представители на различни институции, вкл. правораздавателни органи, социални служби, общински администрации и други от цялата Силистренска област. 

В дневния ред е предвидено представяне и обсъждане на поредния мониторингов доклад, представящ картината с домашното насилие и работата за неговото преодоляване на регионално ниво.





Няма коментари:

Публикуване на коментар