сряда, 24 октомври 2018 г.

Почина театралът Емил Кьостебеков


На 89 години в град Русе почина почина театралът Емил Кьостебеков, нау,чаваме от пост във Фейсбук на неговия внук Георги Кьостебеков. И както още отбелязва: „Творец, оставил трайна диря в културните среди на Силистра като дългогодишен и легендарен директор на Драматичен театър „Сава Доброплодни“, на който на два пъти поема ръководството – през 1982 и през 1994 г. 
Под негово ръководство трупата укрепва, поставят се значими постановки с гостуващи известни режисьори и сценографи. Той подкрепи през 2014 г. инициативата за преобразуване на  Куклен театър Силистра в Драматично-куклен театър Силистра, като държавен културен институт със седалище Силистра и с предмет на дейност: създаване и разпространение на спектакли в областта на драматичното и кукленото изкуство.
През 1983 г. получава званието заслужил артист, което говори за високата оценка на професионалната му дейност. Активен член е на Съюза на артистите в България, уважил го с наградата „Златна значка“ по случай 80-ата годишнина на театрала.
Човек с богата култура, професионалист с богат театрален опит, с когото Силистра се гордее. Автор е на много материали свързани с дейността на българския театър, в който игра и съпругата му Марина. Съхранил е и е предоставил ценни материали в държавните архиви в Силистра и Шумен“.
Кьостебеков е един от най-дългогодишните директори на театри в градовете Силистра, Шумен, Хасково, Сливен, Благоевград, Асеновград, Ямбол. Изпълнявал е централни роли в редица спектакли. Написал е истории на Силистренския и Шуменския театри, както и спомени за театъра в Ямбол. От 1989 г. живееше в Русе и основно се занимаваше с историята на театъра в България. 
Поклон пред светлата му памет!

Няма коментари:

Публикуване на коментар