петък, 12 октомври 2018 г.

Жури на лов за гозби от стари добруджански рецепти на гурме фестивал в Сребърна

През м. октомври село Сребърна е на постоянна празнична вълна. Започна се на третия ден от месеца с откриване на изложба за 70-ата година на Биосферния парк, управляван чрез РИОСВ Русе към МОСВ София и за 35-ата година на Природонаучен музей към община Силистра с директор Елена Илиева.

Продължението бе на 6 октомври с голям празник, а на 7 октомври над 300 души бягаха край езерото в първа по рода си проява. В събота 13 август от 10,30 ч. отново в селото, но този път на площада на центъра му, току до чешмата на братя Цоневи - която, уви, не работи, ще бъдат разположени десетки сергии за представяне на гозби от стари добруджански рецепти. 

Жури от специалисти начело с етнолога д-р Йордан Касабов, и преподаватели от ПГСУАУ "Атанас Буров" Силистра ще оцени най-добрите в няколко категории. Предвидени са награди от организаторите - община Силистра, кметство Сребърна и НЧ  "Възраждане", както още от Ротари клуб Силистра, Областна администрация и др.

В рамките на проявата ще има представяне и на първия диск с добруджански народни песни, вкл. от родното му село, на кмчета на Сребърна Георги Иванов - солист на Ансамбъл за народни песни итанци "Силистра" при НЧ "Доростол" Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар