петък, 17 август 2018 г.

120 българи и румънци проведоха родова среща в Силистра


Наскоро в р-т „Куин“ в Силистра бе проведена уникална родова среща с участие на граждани на Република България и на Република Румъния, живеещи в различни населени места, вкл. и в други страни извън родините си. Всички гости, наследници по линия на 7-те деца на основателите на рода – Йордана и Кръстьо, бяха събрани за втори път през последните 10 години, за да се опознаят и да продължат инициативата на Георги Вълев, с усилията на когото бе проведена срещата.

Така на едно и също място, но на различни маси седнаха 120 роднини с общ корен от близо 200 години насам – по родословието на братята Трифон и Иванчо, както и на сестрите – Николина, Калина, Рада, Милка и Митана. Само две от „линиите“ са в България, другите са в северната ни съседка, но техни „издънки“ понастоящем има в САЩ, Белгия, Австрия, Швейцария, Франция и в др. страни.

Сред съвременните представители на рода има селскостопански дейци, партийни функционери, лекари, военни, ядрени физици, балерини, футболни треньори, служители в институции, бизнесмени и още най-разнообразни среди и професии.

Началото на рода е в близост до Силистра – мястото е известно като Буджак, намира се в община Остров в област Констанца и в момента наброява под 300 жители. Преди това дедите на основателите на рода са дошли от Карнобат и Ямбол. Днес техни наследници живеят в Констанца, Кълъраш, Остров, Бъняса, Меджидия, Силистра, Шумен, Варна, Проф. Иширково и др.

Срещата премина с много поздравителни речи, вкл. от кмета на Кълъраш Даниел Драгулин, чиято съпруга е от рода; а задочно от кметовете на Остров – Драгомир Николае, и на Кайнарджа – Любен Сивев, който също е в родствени отношения чрез село Добруджанка, както и на автора на 18 книги – Костаке Тудор. Присъстващите събраха 1 000 лева, които впоследствие връчиха на семейство от свои роднини от Островит, членове на което имат нужда от помощ във връзка с проблеми със здравето си.

И още – хора, неформално общуване, наздравици и обещания за нови срещи. За общуването помогнаха и няколко класни преводачи, поканени от организаторите, както и музикално дуо в лицето на Тихомир Лефтеров и Димитър Филипов.







Няма коментари:

Публикуване на коментар