петък, 24 август 2018 г.

Силистренският хор "Седянка" поканен на Международна хорова среща в Русе


Снимки от град Тузла - БиХ, от последното участие на Смесен хор "Седянка" на международен конкурс, където зае трето място в конкуренция на хорове от 
Полша, Сърбия, Хърватска,  БиХ и др. балкански страни.





Хор времето на създаването на
Дружество "Седянка"
 

Оркестърът на МД "Гайда" - 1989 г.
Силистренският хор "Седянка", който е сред основните самодейни формации в Народно читалище "Доростол" Силистра, е пред участие в поредната си за годината международна изява, този път в Международна хорова среща, провеждана за седми път в град Русе (м. ноември 2018 г.). В нея се включват детски, мъжки и смесени формации със светска и църковна програми. Хоровата среща е двудневен форум с фестивален характер, утвърждаващ културните и певчески традиции на град Русе в областта на школуваното ансамблово пеене. Участие вземат няколко аматъорски хорове от България и от страни от целия свят, без ограничение на възраст и пол.

В края на миналия творчески сезон хористите от Силистра под диригентството на Лидия Кулева, взеха две трети награди от международни фестивали в град Тузла - Босна и Херцеговина, и в Медовина - Попово, където бе първият фестивал на православната музика. През последните 4 сезона седенкари имат призове от международни фестивал, както от конкурсите в Добрич и в Кишинев (Молдова).

Най-вероятно в дните около Деня на народните будители ще бъде позиционирана хорова проява, посветена на няколко годишнини: 120 години на Музикално дружество "Гайда", 110 години на Дружество "Седянка";
- 90 години от рождението и 10 години от смъртта на диригента Ивелин Димитров (на малката снимка вдясно) - почетен гражданин на Силистра от 1991 г. - изтъкнат български композитор, диригент и музикален педагог, ученик на маестро Марин Големинов. Дълги години работи като преподавател по солфеж в детския хор Бодра смяна“, създал преди 50 години с бивши хористки от този хор Камерна капела „Полифония“, с която постига значителни международни успехи. 

- и 30 години от смъртта на композитора Хетко Николов (на снимката вляво) - автор и на естрадна и театрална музика, както и на детски песни; участвал е на фестивалите „Златният Орфей“ и „Ален мак“. Издадени са три авторски плочи с отпечатки в нотни свитъци на над 50 песни. Сред тях са „Венера“ и „Любов“, изпълнявани от примата на българската поп музика Лили Иванова. Значителната част от песните му са по стихове на Дамян Дамянов. Писал е и по текстове на Павел МатевВладимир Башев и Христо Фотев. Носител е на два ордена „Кирил и Методий“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар