четвъртък, 2 август 2018 г.

Силистренка с медал за България от световно първенство по IT в САЩ

Благодарение на силистренката Ирина Куртева, която тази година завърши  ПМГ "Св. Климент Охридски" в родния си град, България има сребърен медал от проведеното в САЩ Световно състезание по информационни технологии (първенец при Microsoft PowerPoint® 2013е Nutthaphong Tuemala от Тайланд Thailand), а чрез още един силистренец - Валентин Яламов, и четвърто място - при Microsoft PowerPoint® 2016. 

В десетката в състезанието , в което участва Куртева, са още двама балканци - от Румъния и Гърция, един новозеландец, а останалите са от азиатски страни. В състезанието редом с Яламов са новозеландец - победителят Тристан Мона, както още представители на Южна Корея, Мексико, Нигерия, Тайланд, Макао, Парагвай, Канада и Сингапур.

Медалистката Куртева, имала шанса по време на престоя си зад Океана да се срещне и с американски космонавт, е възпитаничка на учителката си Искра Николова и на доц. Николай Нетов от Софийския университет, според когото "Над 1,4 милиона участници от целия свят участват в състезанието, 417 са финалистите и само един е победител!"

През м. май т.г. зрелостниците от ПМГ "Св. Климент Охридски" Силистра Валентин Ялъмов и Ирина Куртева участваха в София в националните финали на състезанието Microsoft Office Specialist World Championship 2018. В конкуренцията на повече от 4 000 ученици от цялата страна те са сред най-добрите 10 постижения в страната.

Ялъмов е № 1 в класирането и с това си постижение отиде в САЩ да се състезава на издръжка на Microsoft, а Ирина - също постигнала 1 000 точки (двамата заедно са и отборни първенци от името на своята гимназия), бе подпомогната от община Силистра, за да се представи на първенството. 

Двамата силистренци бяха сред 8 българи и над 400 души от 13 до 22 години, представители на 130 държави в Орландо, Флорида (29.07.-1.08.2018), където бе първенството. Двамата досегашни гимназисти се подготвяха в групите за сертифициране по ИТ по проект "Твоят час" с ръководители Светла Нейкова и Искра Николова. От пет години ПМГ Силистра подготвя ученици за сертификати MOS, доказващи знания и умения за използване на пълните характеристики и функционалност на програмите от Майкрософт офис пакета. Проверката се организира и провежда от Сертификационния център към Стопанския факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски". 

Всички български участници: Валентин Ялъмов, Ирина Куртева, Габриела Посталова, Пламена Стоянова, Ирен Христова, Стоян Чомпов, Божидара Топчиева, Димитър Ангелов. 

1 коментар: