петък, 3 август 2018 г.

Преди 60 лета за пръв път силистренци летуват на палатки край морето

Туризмът в Силистренския край се оглежда в книгата "Еделвайси в равнината", написана от Петър Йорданов, секретар на Туристическо дружество "Дочо Михайлов" Силистра в периода 1951-1977 г.
Преди време един от доайените на силистренския туризъм - Петър Йорданов, издаде книга, в която по свои сметки представи години, в които се е случило едно или друго на туристическата полоса в Силистренския край. Някои от годишнините са юбилейни. Например: преди 60 лета за пръв път силистренци летуват на палатки край морето - на мястото, където е сегашният курорт "Златни пясъци". Преди 35 години започва  работата на бунгалата във Ветрен, за съжаление от две години насам те не са в действие. Наскоро обаче бе направена екоакция на нейна територия, за да бъде почистено пространството.

На практика силистренските туристи, обединени в Туристическо дружество "Дочо Михайлов" са пропуснали миналата година юбилея под това име, защото тогава е организирано Градско-околийско дружество, носещо името на добруджанския революционер, чийто лик и фигура са ползвани за паметника на Добруджанските революционери, изграден през 1958 г. Той бе ремонтиран наскоро, за да се върне в голяма степен предишният му вид.

И за друго може да се сажалява по отношение на туристическите придобивки: до 2000 г. на стопанисване в дружеството са 10 обекта, вкл. кораб, но по различни причини - повеля на времето, икономически кризис, промяна в структурата на туризма, повечето от тях са разпродадени. 

В момента освен базата във Ветрлен, ТД "Д. Михайлов", чийто нов председател Надежда Бобчева, заедно с новоизбран УС е в процес на регистрация в съда, стопанисва х. "Ален мак" в парка "Орехова гора". Там - на територията на парка, известен още като "Памук кулак", преди 56 години е бил проведен първият организиран зимен празник, а две години по-рано - край "Меджиди табия" е първата масова пешеходна проява.

Разбира се, по една или друга причина, спомените за туристически прояви от различен ранг и с различни организатори, могат да бъдат и други, и би било добре да бъдат споделени, вкл. и със снимки, на имейл: mondraga@abv.bg.

Няма коментари:

Публикуване на коментар