четвъртък, 9 август 2018 г.

Екип от 9 народности на разкопки в древната Залдапа

Завърши първият археологически сезон на българо-канадо-френския международен екип в крепостта Залдапа намираща се до с. Абрит в добричката община Крушари. Тя е най-големият римо-византийски град във вътрешността на Добруджа и Северна България. 
В продължение на един месец екипът на проф. д.и.н. Георги Атанасов от Силистра, проф. д-р Никола Будри от университета Римуски в Квебек - Канада, доц. д-р Албена Миланова от СУ „Климент Охридски”, доц. д-р Доминик Монро от университет в гр. Лил, Франция, и д-р Йото Валериев. Общо от 9 народности са участващите работници, докторанти и студенти.
Действието е извършено с помощта на  община Крушари с кмет Добри Стефанов, благодарение на което започна разкриването на раннохристиянска базилика № 2 - изключително представителна църква 21 x 40 м с богата мраморна украса и мраморно покритие. 
Според проф. Атанасов от РИМ Силистра, споделено в профила му във Фейсбук: "Може би това е първата базилика на провинция Скития с епископски синтрон (бел. ред. - съпрестолие) и деамбулаториум ((бел. ред. -обходен коридор) и единствената в Северна България и Добруджа с безспорно документирана 7-цветна стенна мозайка в апсидата (бел. ред. - там се намират олтарът и презвитериумът - мяст
ото за представители на клира). Започна проучването на западната кула на централната северна порта на Залдапа".
Разкопките на тези обекти ще продължат през 2019 г., но само след 2 седмици българският екип подновява проучванията на епископската базилика № 3 на Залдапа. След тях тя ще бъде консервирана, а двете крипти за свети мощи защитени с покривно съоръжение със средства по проект защитен от община Крушари през Министерството на културата за 100 000 лв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар