сряда, 15 август 2018 г.

Бъдещата църква във Ветрен си има нов кръст

Село Ветрен, община Силистра, юли, 2018 г. Строи се църква. На мястото на най-стария в областта православен храм "Св. Димитър". В началото на потенциалния край на градежа наличен е и кръстът за купола - дар от бизнесмена Николай Йорданов. Дано се намерят и още благодетели, зае да стане факт храмовата обител. 

Книга "Ракурси" с автор Йордан Георгиев, 2013 г.: "Светена вода бе вградена в темела на новата църква "Св. Димитър" в село Ветрен (2005 г). Областният управител Петко Добрев и председател на ОбС Силистра д-р Марин Пейчев поставиха бутилките със светена вода в основата на градежа". 

Началото на строежа при кмета на селото Неделчо Кескинов. В една от годините на своето дълго кметуване той намери икона, която веднъж е загубена, но после по неведоми пътища върната. За новия храм дори певицата Ваня Костова е провеждала концерт, за да се набират средства. Пазят се иконите, дело на майстори от Дебърската и от Тревненската школи, които някога са излагани в криптата на храм паметника "Александър Невски" в София.

Няма коментари:

Публикуване на коментар