сряда, 1 август 2018 г.

Дунавски пленер завърши в Тутракан, събратът му започва във Ветрен край Силистра


В края на миналата седмица ведно с финала на големия крайдунавски празник "Огненият Дунав" в град Тутракан завърши с откриване на изложба с резултатите от поредния пленер с участието на видни художници от различни градове. 

Осем доказани творци и отделно трима прохождащи  рисувачи от Тутракан представиха разкошни творби, за които се намериха и благодетели, дали по 500 лева, за да притежават по една тяхна картина, с опция друга от същия автор да остане за местната галерия, създадена при управлението на кмета д-р Димитър Стефанов. Първите екземпляри в нея са дарения на общината от 80-те години на миналия век при неговите предщественици на поста "градоначалник". 

На 14 август 2018 г. стартира силистренският събрат на пленера, чието 22-ро национално издание "Човек и природа" е по традиция на базата на община Силистра в с. Ветрен, и ще продължи до 22 август 2018 г. В основата на пленера е графикът Димитър Кулев – председател на групата на Съюза на българските художници в крайдунавския град, а съдействието в лицето на партньорите - Общински съвет и Община Силистра. 


Тази година участие вземат 12 творци от сферата на живописта, скулптурата и графиката. Всички те са изявени художници с доказани творчески достижения на регионално, национално и международно ниво, както и с десетки участия в изложби на различна тематика. 


Местните участници са: Христина Гаева, Цвета Петрова, Таня Кулева, Стефан Пенчев, Николай Петров и Димитър Кулев.

На 17 август 2018 г. в рамките на пленера ще се проведе рисуване на открито край езерото с водните лилии в село Малък Преславец. Творбите от пленера ще бъдат експонирани в специална изложба, чието откриване ще бъде на 22 август 2018 г. в Художествена галерия Силистра - начало 17 часа. По традиция всеки художник, участващ в пленера, дарява своя картина на Община Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар