понеделник, 27 август 2018 г.

В Силистра стартира Седмица в музея


С „История в куфар” стартира първото занимание от новата инициатива „Седмица в музея” в Силистра, дело на Регионален исторически музей Силистра с директор д-р Николай Тодоров. Общо 25 деца имаха възможност да се докоснат до интересни експонати от фонда на музея, свързани с бита и модата на градското общество през 20–и век. 

Увлекателната беседа на уредника Вера Милева им разкри допълнителна информация за предназначението на различните предмети в миналото. Момчетата бяха привлечени от уредника Веселин Аврамов, който им показа ценни образци на оръжия от Възраждането на България.

Децата посетиха още и гостуващата изложба „Детство мое”, експонирана в Етнографски музей Силистра, където се запознаха отблизо с играчките и игрите от времето на техните родители, баби и дядовци. Интересните занимания продължават в следващите дни с „Ловци на съкровища” в Археологически музей Силистра.

Тази година се навършиха 120 години от първата музейна - тогава училищна, експозиция в Силистра, на която бе посветена първа по рода си от повече от 20 години научна конференция, проведена през м. юли. В юбилейната година нови книги издадоха проф. дин Георги Атанасов и д-р Наталия Симеонова. Проведени бяха и няколко изложби, някои от които гостуващи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар