петък, 31 август 2018 г.

Исторически мотоциклети с дебют на Конкурса за елегантност „Дръстър“ в Силистра


На 15 септември 2018 г.в град Силистра (13 ч. – начало на конкурсната програма и награждаване; след дефилето пред журито автомобилите ще бъдат разположени в Дунавската градина и ще останат там до 20 ч.) ще се проведе третото издание на единствения в България Конкурс за елегантност на ретро и класически автомобили „Дръстър“, което е и името на най-луксозния хотелски комплекс в града, разположен в сърцето на несравнимата Дунавска градина, със своята елегантност и усещане за спокойствие     хотелът отново в Дните на Силистра е домакин на събитието, което  е част от календара на Международна федерация за старинни автомобили – FIVA. Всички подробности по проявата са на нейния сайт www.concoursdelegancedrustar.com.

Селекцията за конкурса се изготвя изключително прецизно и всеки автомобил получава индивидуална покана, издавана само при условие, че той отговаря на всички международни стандарти. Тази година за първи път до участие ще бъдат допускани и исторически мотоциклети. Критериите са много високи, тъй като броят на участниците е строго определен. От огромно значение е ексклузивността на превозното средство и нивото на реставрация.

Сред участниците са най-изявените колекционери от България и съседните държави,познати и известни личности. Тази година ще участват екипажи от Румъния, Сърбия, Германия. И не на последно място – в състава на журито са едни от най-големите специалисти в областа на историческите автомобили в Европа.  

Класове и награди: Довоенни закрити автомобили – „Динозаври на пътя”; Довоенни открити автомобили – „Вятър в косите”; Следвоенни седани  - „Светът е голям”; Следвоенни кабриолети - „Пътуване към залеза”; Следвоенни купета - „Силата се завръща”; Култови модели на 20-ти век - „Когато мечтите се сбъдват”; Следвоенни автомобили от източна Европа - „Нас червеното знаме роди ни”;  Реплики, стрийт и хот роуд - „Полетът на Фантазията”; Довоенни мотоциклети „Класическо докосване“; Следвоенни мотоциклети „Последните 40“; Военни мотоциклети „Военен дух“.

Специални награди: Голямята награда на конкурса; Награда на Кмета на гр. Силистра; Награда на публиката; Най-автентичен автомобил;  Най-добро реставраторско студио; Най-атрактивен екипаж.

Жури: проф. Харалд Лешке (председател) -  специалист по дизайн на автомобили; академик професор Сашо Драганов – специалист по индустриален дизайн в Технически университет София, ръководител на екипа за БГ Автомобил ЮНИВЕРС; д-р инж. Пуяти Ренато - председател на утилитарната комисия на FIVA, както и член на бодра на ASI – Automotoclub Storico Italiano; арх. Петя Гром – колекционер, историк и писател; главен секретар на SVAMZ, собственик на един от най-големите частни музеи за исторически мотоциклети в Европа; инж. Небойша Джорджевич –  Сърбия – автомобилен историк и писател, президент на Обществото на автомобилните историци в Белград; Овидиу Магуреано – Румъния, известен колекционер, президент на секцията DACIA CLASIC на румънския автомобилен ретро клуб; Едуард Асилелов – колекционер и професионален реставратор, утвърдено име сред гилдията в Русия; Мехмет Куручай – Италия – колекционер и реставратор от Турция; д-р Палмино Поли – Италия – президент на комисията за мотоциклети на Италианска федерация за старинни автомобили, президент на мотоциклетната комисия на FIVA; Наташа Йерина – президент на културната комисия на FIVA и генерален секретар на комисията за мотоциклети на FIVA, редактор на списанието AVTO MOTO Classic.

Няма коментари:

Публикуване на коментар