петък, 22 април 2016 г.

Майстори в кухнята…в силистренски неТV-вариант

За интересна кулинарна проява разказва Бисерка Костова от Силистра: „Идеята дойде от формата, който следим с интерес по телевизята и от факта, че по голяма част от децата, с които работим в ПГСУАУ се подготвят за тази професия. Останалото бе желание и добра организация, за която помогнаха колегите специалисти от учебната кухня в училището. Сред спомоществователите на инициативата е и Общински съвет Силистра, съобщи неговият председател д-р Мария Димитрова.
Общинският съветник, ротарианец и бизнесмен Александър Сабанов и други приятели подкрепиха и помогнаха MasterChef в силистренски вариант да не е само състезание, а преди всичко мотивация, креативност и екипност. На дело да покажеш, че не се отказваш и винаги да продължаваш напред – нещо, на което учим децата“.
Учениците са разделени на 3 отбора, като капитани са деца със специални образователни потребности. Председател на журито е Св. Съботинова, главен сладкар в комплекс „Данубе“, които също са от отбора на партньорите, съдействали за своеобразния конкурс обучение.
За него са изтеглени следните задачи – направа на мъфини с шоколад и стафиди, щрудел с ябълки и орехи, а за третия отбор остана да се справят с подготовката на палачинки с мед и орехи. Ученикът с най-сериозни увреждания презентира таратор, а друго момче прави и представя презентация за супер  храните. Всеки от гостите е бил помолен да донесе записана любимата си рецепта. 
И отново от г-жа Костова научаваме: „Започнахме собствена оригинална кулинарна книга с рецепти, като всяка любима рецепта е придружена от автограф и пожелание.В заниманието имаше задача, подобна на тази в телевизионното състезание, в която бяха подложени на изпитание сетивата на малките готвачи – със затворени очи да разпознаят продукти и подправки от различни кулинарни групи,. Накрая имаше награди и голяма торта от сладкарския цех на комплекс „Данубе“ – туристическата перла на Силистра“.


Няма коментари:

Публикуване на коментар