сряда, 13 април 2016 г.

Седмокласничка отговори най-добре на въпросите на кметството в село Проф. Иширково

Наскоро от името на кметството в село Проф. Иширково местните ученици бяха препитани за съдържанието на думи, които са сигурност не са част от т.нар. активен речник, използван във всекидневието им. 

Най-правилно на езика на нашите прабаби отговори Селин Динчерова Исметова, ученичка от 7 клас на ОУ "Св. Климент Охридски" в с. Проф.Иширково. Кметът Стойчо Нечев я награди с най-големият шоколад от асортимента в сладкарницата на ЗК "Нива-93" в селото.

Ето и отговори: какво означава маис - изпражнение на животни (крави, телета и др.), фъшкия - изпражнение на коне и магарета, мекина- люспите (обелките) на житото, сайвант - селскостопанска постройка за отглеждане на животни, за складиране на животинска храна,  дърва и селско-стопански оръдия на труда и др.; дувар (турцизъм) - стена, която е направена от маис, фъшкии и мекина. Ако няма мекина може да се добави и коса; ябче - занимавали се с животновъдство, ябчето е било за отглеждане на телета (детето на кравата). И накрая нещо по-съвременно: жури - хората, които оценяват отговорите на даден въпрос или конкурс.

Няма коментари:

Публикуване на коментар